Hamas a eliberat două femei în vârstă

Hamas a eliberat două femei din motive umanitare şi ca răspuns la o mediere a Qatarului şi Egiptului pentru situaţia ostaticilor, potrivit unei declaraţii făcute de Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al braţului armat al mişcării, pe canalul său de Telegram, relatează Reuters.

„Am decis să le eliberăm din motive umanitare şi din motive de sănătate precară … În ciuda acestui fapt, inamicul a refuzat să le primească vinerea trecută”, se arată în declaraţie.

Aceasta eliberare, care survine la trei zile după cea a două femei americane, nu a fost confirmată deocamdată de autorităţile israeliene.

Hamas nu a precizat cetăţenia celor doi ostatici, sugerând totuşi că sunt israelieni. De asemenea, mişcarea islamistă a acuzat Israelul că „a încălcat de opt ori aranjamentele pentru operaţiunea de eliberare care fuseseră convenite cu mediatorii pentru ca aceasta să decurgă bine”.

Peste 220 de ostatici israelieni, străini sau cu dublă cetăţenie identificaţi de Israel au fost duşi în Gaza de combatanţi ai Hamas în timpul unui atac sângeros fără precedent lansat pe 7 octombrie, care a declanşat un război, Israelul bombardând de atunci Fâșia Gaza pentru a „anihila” mişcarea islamistă.

Cei doi ostatici eliberați, identificați drept cetățeni israelieni

Cei doi au fost identificați ulterior ca fiind cetățenii israelieni Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani, și Yocheved Lifshitz, în vârstă de 85 de ani, potrivit mai multor surse, transmite CNN.

„Pot confirma că mama mea Yochi (Yocheved) Lifshitz a fost unul dintre cei doi ostatici eliberați în această seară către Crucea Roșie”, a declarat fiica sa, Sharone Lifshitz, într-o declarație transmisă presei. „Deși nu pot exprima în cuvinte ușurarea că acum este în siguranță, voi rămâne concentrată pe asigurarea eliberării tatălui meu și a tuturor celor – aproximativ 200 de oameni nevinovați – care rămân ostatici în Gaza.”

Ei au fost predați în grija celor de la Crucea Roșie la punctul de trecere Rafah cu puțin timp în urmă, de acolo vor fi transferați în scurt timp în Israel. Familiile au fost informate, a continuat declarația familiei Lifshitz.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a confirmat că a facilitat eliberarea a încă doi ostatici.

„Am facilitat eliberarea a încă 2 ostatici, transportându-i în această seară din #Gaza. Rolul nostru de intermediar neutru face posibilă această activitate & suntem pregătiți să facilităm orice eliberare viitoare. Sperăm că se vor întoarce în curând alături de cei dragi”, a postat CICR pe contul său oficial X.

Sursa citată a transmis că a luat legătura cu armata israeliană, care a refuzat însă să comenteze declarația Hamas. Biroul premierului israelian a declarat, de asemenea, că nu are niciun comentariu.

Duminică, Israelul a declarat că nu va răspunde la afirmația Hamas că sunt „pregătiți” să elibereze încă doi ostatici, caracterizând-o drept „propagandă mincinoasă”.