Armata israeliană a anunțat luni că au fost eliminați mai mulți comandanți ai grupării teroriste palestiniene Hamas. Purtător de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a precizat că atenția se concentrează acum pe cartierelor înconjurătoare orașului Gaza.

Mai mulți comandanți ai Hamas au fost eliminați

„Am eliminat astăzi mulți comandați Hamas aflați pe teren. Este vorba de zeci de comandați care au fost eliminați.

Am doborât două avioane fără pilot care au vrut să intre azi în Israel din partea Hamas. Forțele Aviației Israeliene lucrează în strânsă legătură cu Forțele Terestre. Scopul aviației este să furnizeze o umbrelă aeriană care să susțină un atac al forțelor terestre.

Noi, armata israeliană, avem obligația de a arăta întregii lumi imaginile grele și dificile pentru a se vedea ce s-a întâmplat pe data de 7 octombrie: măcelul femeilor, al copiilor, bărbaților, răpirea lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

El a spus că „Hamas încearcă să dovedească faptul că este o organizație umană, eliberând câțiva ostatici”, dar „avem de-a face cu o organizație teroristă”. „Noi luptăm în continuare, nu doar pentru statul Israel, ci pentru viitorul nostru”, a mai precizat Hagari.

Pe de altă parte, ministerul palestinian al Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a transmis luni că 5.087 de persoane au fost ucise în enclavă de la începutul războiului, inclusiv 2.055 de copii și 1.119 femei.

Armata israeliană pregătește o operațiune militară complexă

Israelul se pregătește pentru o „operațiune multilaterală” împotriva Hamas. Vor fi lansate atacuri din „aer, de la sol și de pe mare”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, într-o declarație video difuzată luni.

Gallant a finalizat un tur al bazei navale din Ashdod, unde a declarat că a „efectuat o evaluare a situației operațiunilor navale” și „a făcut un tur al țărmurilor de la granița sudică a Israelului împreună cu comandantul Marinei, VADM David Saar Salama”, potrivit Ministerului Apărării.

El a lăudat activitatea soldaților și comandanților în „zădărnicirea multor atacuri care ar fi avut loc” împotriva Israelului.

„Mesajul meu pentru soldați – bravo, ați făcut o treabă excelentă! Continuați să vă pregătiți pentru operațiunea noastră, aceasta va veni în curând.

Gallant a făcut o declarație hotărâtă în care a precizat că pregătirile sunt în toi pentru următorul pas – o operațiune multilaterală în aer, la sol și pe mar. „Faceți-vă treaba, pregătiți-vă. Vom avea nevoie de voi”, a adăugat el.