Elena Udrea are calitatea de învinuit în dosarul Microsoft. Udrea este acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, întrucât nu a menţionat împrumuturi acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţine, împrumuturi despre care Udrea ar fi ştiut, întrucât încasa dividende. DNA a dispus plasarea sub control judiciar a Elenei Udrea. Ea nu are voie sa paraseasca Bucurestiul.

Potrivit unor documente ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Elena Gabriela Udrea, fost ministru, în prezent deputat era obligată să îşi declare averea, însă aceasta nu a notat în declaraţiile de avere din 2010, împrumuturile acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, în condiţiile în care Udrea declara încasarea de dividende de la această societate.

"Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora", se arată în documentele citate.

Anchetatorii au probe că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, iar sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni ar fi fost utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor.

"Din declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014 rezultă că Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Pescariu Dinu", au mai scris procurorii în documntele citate.

Potrivit Legii 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.

Elena Udrea a fost adusă în această dimineaţă de anchetatori la Direcţia Naţională Anticorupţie. Ea a spus la intrarea în DNA că nu ştie de ce a fost citată cu mandat şi că, probabil, este vorba despre dosarul Microsoft.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat joi că Elena Udrea a fost citată într-un dosar mai vechi înregistrat la DNA, nefiind vorba despre unul nou. Kovesi a afirmat că nu poate face alte precizări cu privire la vreo calitate procesuală a Elenei Udrea.

"Este adevărat, a fost citată pentru a fi audiată într-un dosar care este înregistrat de mai mult timp la DNA, nu este un dosar nou. În acest moment nu pot să vă fac alte precizări, o să primiţi informaţii. Nu pot să vă spun în acest moment nici un fel de detaliu cu privire la vreo calitate procesuală sau cu privire la ceea ce se întâmplă în timpul audierii", a spus Laura Codruţa Kovesi.

Surse judiciare au declarat că, în anul 2009, Dorin Cocoş a pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi, respectiv, din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de Claudiu Florică adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009.

Dorin Cocoş a primit de la Claudiu Florică, prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 9.000.000 euro, potrivit surselor citate.

Conform acestora, din verificarea extraselor de cont rezultă că, în luna mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plată în sumă de 2.500.000 euro către Gheorghe Stelian, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoş.

În cursul anului 2010, o persoană din anturajul lui Stelian Gheorghe a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la BRD – Group Societe Generale SA, au indicat totodată sursele citate. De asemenea, în perioada 2009-2010, Dorin Cocoş ar fi creditat în mod repetat SC Euro Hotels International Co SRL.

Sursele judiciare au explicat că, în calitate de deputat/ministru, Elena Udrea avea obligaţia să îşi declare averea.

În declaraţiile de avere din anul 2010 nu apar însă menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la Dorin Cocoş, deşi Udrea declară încasarea de dividende de la această societate, au relevat sursele citate.

Potrivit acestora, având în vedere faptul că, în perioada 2009-2013, Elena Udrea a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora.

Conform art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.

Sursele judiciare susţin că, din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă probe certe în sensul că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor.

Elena Udrea cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia lui Dorin Cocoş de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Dinu Pescariu, au mai indicat sursele citate.

În prezent, Dorin Cocoş se află în arest preventiv, fiind acuzat în dosarul Microsoft.

Te-ar putea interesa și: