In timp, volumul aparatelor electrice si electronice devenite deseuri a urcat la niveluri ingrijoratoare. Ca sa evite risipa si poluarea mediului, europenii au inceput sa puna la punct sisteme de colectare si valorificare a echipamentelor aruncate de catre populatie. Ca tara aspiranta, si Romania trebuie sa puna la punct un astfel de sistem.Potrivit primelor estimari ale autoritatilor, care iau in calcul si experienta occidentala, costul „procesarii“ deseurilor va fi de circa 17 euro pentru un frigider si doar cativa centi pentru un calculator de buzunar. „E clar ca o parte din costuri va fi suportata de consumator. Valoarea totala anuala a tuturor deseurilor din tara noastra se situeaza intre 15 si 20 de milioane de euro“, spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Hardware.La prima vedere, lucrurile stau destul de bine in privinta implementarii sistemului. „Am negociat ca pana la sfarsitul anului 2008 sa ajungem sa colectam anual patru kilograme de deseuri de echipamente electrice si electronice pe cap de locuitor“, afirma Elena Dumitru, sefa Directiei Gestiune Deseuri din Ministerul Mediului. Destul timp deci pentru ca firmele si consumatorii sa nu se ingrijoreze. Din pacate, lucrurile stau tocmai pe dos. Pentru a atinge acea tinta de patru kilograme, trebuie mai intai sa aflam cum se distribuie costurile de colectare si de procesare a deseurilor si cat suporta fiecare actor de pe piata.Pana la sfarsitul anului, autoritatile trebuie sa puna la punct, impreuna cu producatorii, importatorii si distribuitorii de echipamente electrice si electronice un proiect pilot care sa ofere date concrete despre impactul aplicarii legislatiei europene asupra firmelor si consumatorilor. „Cred ca proiectul pilot nu va fi gata pana la 31 decembrie. Nu este clar nici macar cum va fi recuperata aparatura eliminata de pe piata“, afirma Valentin Negoita.„Exista importatori care sunt parte a unor grupuri multinationale si ar trebui sa aiba deja experienta in acest domeniu. Pana in acest moment nu au facut nimic pentru implementarea legislatiei europene“, constata si Catalin Gurau, director la firma Enviroservice. „Daca nu implementam sistemul conform angajamentelor luate in fata europenilor, Romania va plati amenzi de 100 de mii de euro zilnic, bani care vor fi imputati apoi producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de astfel de echipamente“, avertizeaza si Elena Dumitru. Pentru a se face mai bine auzite, autoritatile vor incepe sa aplice amenzi firmelor care vand aparatura electrica si electronica si nu se preocupa de soarta deseurilor. „Actiunea va fi foarte dura“, spune si Nicolae Bara, fostul presedinte al societatii Frigotehnica, acum membru in Comisia Economica a Camerei Deputatilor.E clar ca si consumatorii, nu doar firmele, vor simti la buzunar duritatea legislatiei europene.

Creste apetitul pentru electronice si electrocasnice

Costurile estimative pentru procesare    euro/bucata
Frigidere si combine frigorifice    17
Televizoare si monitoare    8
Masini de spalat    5
DVD playere    3
Telefoane mobile    <1
• Sistemul de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice trebuie sa ajunga la 31 decembrie 2008 la patru kilograme/locuitor/an. Din 2007, tinta este de doua kilograme.
• Procesarea deseurilor presupune separarea plasticului, sticlei si metalului de restul componentelor si recuperarea mercurului, azbestului si gazelor (din lampi) periculoase.
• Etapa cea mai dificila presupune reintroducerea materialelor recuperate in circuitul comercial.
• Autoritatile locale vor fi nevoite, incepand de anul viitor, sa puna la dispozitia firmelor spatii de depozitare a deseurilor de electrice si electronice.