Desi se afla practic in aceeasi situatie, furnizorii de Internet nu vor mari tarifele, potrivit Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP). Alaturi de cablisti si furnizorii de Internet, stalpii Electrica mai sunt folositi pentru intinderea de cabluri si de catre RomTelecom. Cu totii asteapta veridctul firmei de consultanta Arthur Andersen, care trebuie sa prezinte un pret de cost fundamentat.
„Dupa toate probabilitatile, pretul corect se va situa in jurul a 0,5-1 USD/stalp/luna”, afirma Valentin Negoita, director executiv al Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), care reuneste principalii furnizori din tara : Astral, RCS, UPC, Terrasat si Romsat. Acestia deservesc circa 80% din piata romaneasca.
Cand vorbeste de nivelul „corect” al taxei de stalp practicat de Electrica, directorul ACC se raporteaza la un „tarif discriminatoriu de circa 2,1 USD/stalp/luna, calculat pe baza unor fundamentari economice si tehnice fanteziste”. Este vorba de noul tarif impus de Electrica cablistilor, de la 1 ianuarie 2002.
La inceputul acestui an, Electrica a avansat noile tarife care „sunt negociabile pornind de la valorile minime transmise de companie”, potrivit unei adrese din 8 martie 2002, remisa ACC. Aceste valori minime sunt de 1,5 USD/stalp/luna pentru RomTelecom si 2,1 USD/ stalp/luna pentru cablisti, fata de tarifele de anul trecut, de 0,5 USD, respectiv 1,5 USD/stalp/ luna.
Practicarea de tarife diferite pentru RomTelecom si cablisti este un alt element care ii nemultumeste pe cei din urma. „Dupa definitivarea studiului realizat de Arthur Andersen, vrem sa ajungem la un numitor comun pentru a nu mai fi discriminati”, afirma Valentin Negoita.
Directorul general Electrica, Lucian Boghiu, afirma ca aceasta diferenta de tarif este motivata, in primul rand, de diferenta de volum, intrucat infrastructura de cablu folosita de RomTelecom este mai mare.
Majorarea de tarife practicata de Electrica are la baza trei cauze: taxele locale pe stalp, care nu au fost incluse in pretul energiei, modernizarea infrastructurii de joasa tensiune si costurile efective de mentenanta a stalpului.

Piata de Internet are resurse de crestere

Noile tarife ale Electrica, desi ii afecteaza si pe furnizorii de Internet, nu vor duce la o majorare a abonamentelor si tarifelor, „pentru ca legaturile cu Internetul global se fac in banda din ce in ce mai larga si la preturi din ce in ce mai mici”, sustine Gheorghe Rusu, presedinte ANISP. De asemenea, noile taxe de stalp ale companiei de distributie a energiei electrice vor fi resorbite si datorita incasarilor tot mai mari, generate de cresterea pietei interne.
„In timp ce piata televiziunii prin cablu este oarecum saturata, piata Internetului este in continua dezvoltare”, spune Gheorghe Rusu. Cu toate acestea, valoarea pietei Internet din Romania, estimata la 30 milioane USD, este mult sub nivelul celei de televiziune prin cablu.
Indiferent de serviciile ale caror tarife vor fi majorate cel mai probabil din trimestrul doi al acestui an si indiferent de elementele de cost care vor genera acest fenomen, important este ca partile sa cada la o intelegere pe baza de negociere.
Exact ceea ce a lipsit din reactiile Asociatiei de Comunicatii prin Cablu si Electrica. Ambele parti invoca lipsa de disponibilitate pentru negocieri a celeilalte. Directorul Electrica afirma ca invitatia la negocieri a cablistilor nu a fost declinata. Pe de alta parte, directorul ACC, Valentin Negoita, a primit o adresa de la Electrica in care se arata ca „solicitarea referitoare la negocierea tarifelor la nivelul Electrica nu este oportuna”.
In asemenea termeni, si majorarea abonamentului la cablu, suportata de cele trei milioane de abonati platitori, ar putea fi considerata „inoportuna”.