Centrala alimentează cu apă caldă şi căldură, în principal, cartierele de locuinţe din Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi şi livrează energie electrică în sistemul energetic naţional.

 'Am repornit centrala cu ciclu combinat, perla coroanei sistemului energetic românesc. Această unitate joacă un rol foarte important în activitatea noastră. Sperăm ca în viitorul apropiat să putem investi în unităţi moderne, precum cea de la CTE Bucureşti Vest, şi în celelalte centrale (CTE Bucureşti Sud, CTE Grozăveşti şi CTE Progresu), care să contribuie la eficienţa sistemului energetic naţional', a declarat directorul general al ELCEN, Marcel-Octavian Nicolaescu.

Centrala cu ciclu combinat de la CTE Bucureşti Vest, o investiţie de aproape 160 de milioane de euro, a fost dată în exploatare comercială în anul 2009, fiind prima unitate modernă din România pusă în funcţiune după 1990. Unitatea de cogenerare de înaltă eficienţă este compusă dintr-o turbină cu gaze de 143 MW, un cazan recuperator cu ardere suplimentară şi o turbină cu abur de 55 MW, sarcina termică produsă fiind de 170 Gcal/oră.

Centrala a fost oprită programat la 1 septembrie 2014. Oprirea a fost planificată pentru revizia generală, conform recomandărilor Manualului de Mentenanţă al producătorului turbinei cu gaze. Reparaţiile majore ale centralei au loc o dată la şase ani.

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, că filială a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri este acţionarul majoritar al ELCEN, deţinând 97,51% din titlurile companiei.

Electrocentrale Bucureşti este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional. Pentru 2014, ELCEN estimează o cifră de afaceri de aproximativ 1,6 miliarde de lei şi un profit brut de 31 de milioane de lei. AGERPRES/