Marţi, 9 noiembrie, au avut loc primele negocieri oficiale între PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor

Marţi seara, invitat la emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV, Marcel Ciolacu a venit cu marea bombă: el ar putea deveni noul şef al Guvernului!

Marcel Ciolacu: Mi-aș dori să luăm o decizie echilibrată pentru ca nimeni să nu fie păcălit

Liderul PSD a recunoscut totuşi că desemnarea premierului stă în mâinile preşedintelui Klaus Iohannis, însă au existat discuţii la nivel partidului în vederea susţinerii lui Marcel Ciolacu ca viitor prim-ministru. Mai mult, PSD va anunţa oficial, în cel mult două zile, dacă va intra sau nu la guvernare.

“Nu am luat această hotărâre în partid, dar s-a discutat informal (despre varianta Ciolacu premier – n.red.). Nu știu dacă se va ajunge acolo. Mi-aș dori, în această coaliție, să luăm o decizie echilibrată pentru ca nimeni să nu fie păcălit. Nu încerc să mă cramponez de nicio funcție și de nimic.

Vorbim despre Guvernul României, de o coaliție politică în care e nevoie de un raport politic. PSD trebuie să se implice. Vreau să terminăm de discutat programul de guvernare și apoi vom vorbi despre cum se împart ministerele, în funcție de numărul de voturi dat de români.

Îmi doresc de la președinte să respectăm Constituția, îmi doresc o Românie normală. Președintele desemnează premierul ținând cont de proporțiile parlamentare. Mandatul meu e de negociere. În două zile vom anunța dacă intrăm sau nu intrăm la guvernare. Îmi iau mandatul de negociere pentru intrarea la guvernare, după ce fac o ședință”, a declarat, marţi seara, Marcel Ciolacu.

“Nu vorbim de preluarea unei guvernări (…) Considerăm că e un moment să ne implicăm”

Preşedintele PSD a ţinut să lămurească şi o nelămurire a multor români: de ce e gata Partidul Social Democrat să se implice la guvernare?

Ciolacu spune că “experimentul politic” dintre PNL şi USR a eşuat, iar social-democraţii, ca reprezentanţi ai “celui mai responsabil partid”, au decis să se implice, la fel cum s-a întâmplat în trecut şi după CDR sau PDL.

“Nu vorbim de preluarea unei guvernări, ci de o decizie politică a celui mai responsabil partid, PSD. Am hotărât să ne implicăm pentru stabilizarea României.

Am făcut acest lucru și după CDR, după PDL. Ne aflăm în aceeași situație.

Președintele României ar fi trebuit să spună foarte clar, că acest experiment politic nu a funcționat. Considerăm că e un moment să ne implicăm”, a explicat Marcel Ciolacu, potrivit Stiripesurse.ro.

Au existat discuţii în spatele uşilor închise între Iohannis şi PSD?

Liderul social-democrat a adăugat că nu a discutat, până acum, cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă.

“Faptul că nu s-au urgentat consultările la Cotroceni, arată o disponibilitate pentru a lăsa partidele să discute. Nu am avut nici o discuție cu președintele. E pentru prima oară azi când ne-am văzut cu toate formațiunile la discuții pe programul de guvernare.

Mâine de la ora 10, începem cu chestiile economice, justiție, transporturi. Eu nu pot accepta privatizarea Trezoreriei. Trebuie să venim cu programe integrate.

Am înțeles cu plafonarea prețurilor. Parlamentul își creează cadrul legislativ. Ne aflăm acum într-un plin haos executiv. Eu aș structura programul de guvernare până în martie si apoi pe termen mai lung”, a adăugat preşedintele PSD.

Greii din PSD vor merge în Guvernul României

Marcel Ciolacu a venit şi cu câteva nume de posibili miniştri din partea PSD. Sunt dintre greii partidului, mai puţin Paul Stănescu, care ar fi spus că nu doreşte o poziţie la Palatul Victoria, pentru a se ocupa în continuare de PSD. “Ar trebui pornit de la oamenii cei mai pricepuţi pe care îi avem”, a indicat Ciolacu.

“Mi-as dori ca foştii premieri, oameni cu expertiză… și Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, au fost și miniștri și premieri… Pentru că nu mai avem timp, e o situaţie chiar explozivă, nu mai avem timp să inventăm oameni în actul de guvernare.

Este un moment în care venim cu linia întâi la guvernare. Paul Stănescu nu va intra la guvernare. Cineva trebuie să rămână şi la partid”, a precizat Marcel Ciolacu.

Alte două nume de miniştri vehiculate de liderul PSD au fost Alexandru Rafila şi Gabriela Firea.