Cercetările au arătat, de asemenea, că un consum de cafea poate oferi unele din aceste beneficii. Cafeaua reduce riscul de îmbolnăvire și îmbunătățește sănătatea cognitivă și mentală. Un studiu recent a încercat să vadă dacă există o legătură între consumul de cafea și sănătatea intestinală.

Multe aspecte ale vieții de azi, cum ar fi un nivel ridicat de stres, somnul neodihnitor, consumul excesiv de alimente procesate și cu conținut ridicat de zahăr și administrarea necontrolată de antibiotice pot afecta microbiomul intestinal.

Sănătatea microbiotei ar putea fi legată de polifenolii din cafea

Deși nu există suficiente cercetări privind legătura dintre cafea și sănătatea intestinală, unele studii au arătat că acel conținut mare de antioxidanți din cafea poate modifica microbiomul intestinal într-un mod pozitiv. Microbiomul este răspunzător pentru sinteza unor vitamine precum B1, B2, B6, B12, K2, K și a unor proteine de care corpul nostru are nevoie.

De asemenea, microbiomul facilitează digestia alimentelor. Acesta completează digestia alimentelor, procese care au loc în tubul nostru digestiv, ajutând astfel la descompunerea nutrienților până la un nivel ce poate fi utilizat atât de către organismul nostru, cât și de către microorganismele care formează microbiomul.

Un studiu din Nutrients a evaluat microbiota intestinală a trei categorii de băutori de cafea – oameni care nu consumă cafea, consumatori moderați ( adică 3 până la 45 ml de cafea pe zi) și consumatori mari de cafea (45 până la 500 ml pe zi). Ei au descoperit că sănătatea microbiotei ar putea fi legată de polifenolii din cafea, un tip de antioxidant cunoscut pentru efectele protectoare împotriva bolilor cronice precum obezitatea, bolile neurodegenerative, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Un microbiom intestinal mai sănătos

O prezentare la ultima reuniune științifică a Colegiului American de Gastroenterologie a evidențiat, de asemenea, beneficiile cafelei asupra microbiomului intestinal. Concluzia a fost că participanții care au băut două sau mai multe cești de cafea pe zi au prezentat un microbiom intestinal mai sănătos, în comparație cu cei care au băut mai puțină cafea. Chiar dacă raționamentul din spatele acestei conexiuni necesită mai multe cercetări, dovezile sunt promițătoare în ceea ce privește legătura dintre conținutul de polifenoli din cafea și diversitatea microbiotei intestinale.

Polifenolii se găsesc de obicei în fructe, legume, ciocolată neagră

Legătura dintre polifenoli și microbiota intestinală este deja bine cunoscută. Polifenolii se găsesc de obicei în alimente sănătoase precum fructele, legumele, ciocolata neagră și chiar în vinul roșu. Este dovedit că, datorită proprietăților lor antioxidante și antiinflamatorii, polifenolii contribuie la o mai bună sănătate. În plus, polifenolii se găsesc mai ales în alimentele care conțin prebiotice și care ajută la hrănirea bacteriilor bune aflate deja în intestin.

Așa că, pe lângă afinele, iaurtul și fulgii de ovăz pe care îi mâncăm dimineața pentru a ne asigura sănătatea intestinului, o ceașcă de cafea poate ajuta, de asemenea, la un intestin mai sănătos pentru o lungă perioadă de timp.