Având în vedere preţurile de anul acesta, americanii vor plăti anul acesta cea mai mare sumă pentru benzină, adică un total de 491 mld. dolari, peste recordul anterior înregistrat în 2008, de 449 mld. dolari. Cotidianul LA Times face o analiză a “impactului” scumpirii benzinei pornind de la un caz concret.
Michael Stell, din Foothill Ranch, California, spune că ieftinirea recentă, de câţiva penny per galon a benzinei în California (statul cu cea mai scumpă benzină din SUA) nu este suficientă pentru a compensa realităţile post-recesiune. Stell şi-a pierdut slujba de antrenor de fitness la o reţea internaţională în 2008. Acum lucrează ca agent de securitate şi câştigă doar jumătate din ce obţinea înainte.
“Realităţile” l-au împins la gesturi nebănuite. Noaptea ţine aprinse luminile doar în camerele în care stă, foloseşte mai rar aerul condiţionat şi nu mai serveşte aşa des masa în oraş. De asemenea, a redus totalul distanţei pe care o face cu Fordul Ranger şi cu PT Cruiserul pentru a obţine o asigurare mai ieftină. La fel, nici cu Harley Davidsonul nu mai face 15.000 de mile pe an, ci doar 5.000. “Taică-meu, care a lucrat la Arco, sigur se răsuceşte în mormânt cu preţurile astea. Ăştia le măresc masiv câteva săptămâni la rând şi apoi le coboră un pic”, spune Stell.