Nu mai luați acest medicament! Din păcate, fenomenul Ozempic ia amploare. Acest medicament foarte puternic a ajuns să se vândă la liber, reprezentând un pericol pentru viețile pacienților.

Farmacista Beatrice Speteanu, preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor, a atras atenția că medicamentele oncologice care se vând pe internet pot pune în pericol viaţa pacienţilor. Acest lucru se întâmplă din cauză că nu se știe exact în ce condiții au fost păstrate.

Din ce în ce mai multe medicamente comercializate pe internet

În special în ultima perioadă, fenomenul comercializării pe internet a medicamentelor a luat amploare. Mulți pacienți cu afecțiuni din sfera oncologiei susțin că au acces dificil la tratamente din cauza lipsei finanţării din sistem.

Pentru a-și putea continua tratamentele, aceștia le cumpără de pe internet, la prețuri mai mici. De exemplu, într-o farmacie, medicamentul numit Bosulif costă în jur de 13.000 de lei, Iclusig costă în jur de 24.000 de lei, iar Jakavi este în jur de 14.000 de lei. Potrivit lui Beatrice Speteanu, sunt medicamente care se găsesc foarte greu în farmacii, ele fiind atractive pentru piaţa de export.

Pe internet se vând, de asemenea, și stilouri de insulină, dar și Ozempic. Acesta este un medicament conceput pentru diabetul de tip 2, eficient în reglarea glicemiei, cu efect de scădere în greutate. Pericolul este mare și în cazul acestora, deoarece nu se cunosc condițiile de depozitare și nici proveniența.

„Este o situaţie care se întâmplă de ani de zile, ea înfloreşte în momentul în care există şi o criză pe piaţă, din păcate sunt exact acele medicamente pe care noi în condiţii normale le găsim foarte greu, ele sunt deficitare pentru că sunt şi foarte atractive pentru piaţa de export.

Dar acum vorbim de o situaţie în care pacienţi posibil îşi vând tratamentul pe net sau alţii care apelează la orice variantă să poată să-şi continue tratamentul şi să dea bani mai puţini pe ele. Acum nu ştim dacă sunt contrafăcute, unde este un risc major să nu fie eficiente, deci oricum îşi periclitează tratamentul şi viaţa, sau 2, pot fi toxice.

Şi dacă vorbim despre cele care sunt luate legal din farmacii, nu ştim condiţiile de păstrare, în ce condiţii au fost păstrate în casele oamenilor sau poate chiar în depozite, vorbim vara la temperaturi peste 40 de grade, iarna la îngheţ, umiditate, sunt foarte mulţi factori la mijloc şi pot fi periculoşi”, a explicat Beatrice Speteanu pentru news.ro.

Ozempic a devenit un medicament controversat

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, Austria a avertizat cu privire la numărul tot mai mare de urgențe survenite în urma utilizării unei versiuni contrafăcute ale medicamentului pentru diabet Ozempic, relatează DPA. Potrivit Biroului Federal de Investigaţii Criminale din Viena, aceste cazuri ar fi putut duce la deces „în lipsa unui tratament medical imediat”.

Inițial, s-a știut de existența unui singur caz. Este vorba despre o femeie de 31 de ani din Salzburg care a utilizat o versiune presupus contrafăcută a medicamentului Ozempic. A avut efecte adverse grave și a necesitat îngrijiri medicale. Femeia obţinuse produsul ca medicament pentru pierderea în greutate de la un chirurg plastician din Salzburg, spun avocații săi. Mai multe puteți citi aici.