Mai multe ţări se gândesc să stopeze vaccinarea anti COVID cu AstraZeneca, iar altele au luat deja această decizie. Totuşi, în România se administrează în continuare acest vaccin.

Valeriu Gheorghiţă, explicaţii clare

Şeful campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, vine cu explicaţii clare. Acesta a dezvăluit care sunt cele mai importante reacţii adverse ale vaccinului AstraZeneca. Gheorghiţă le transmite celor care au primit doza de vaccin anti-Covid-19 principalele simptome care ar putea să le cauzeze probleme.

Acesta le spune oamenilor să nu se îngrijoreze deoarece în medicină efectele adverse sunt ceva comun. „O să avem un ghid care să prezintă principalele semne: durere în piept, umflături, dureri abdominale, anumite simptome neurologice (aș vrea să menționez durerea de cap intensă, tulburată cu tulburări de vedere) sau chiar pete de sânge.

Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca

Aceste semne trebuie să conducă persoana către medic. Fac un apel către medici să raportăm atent și să le raportăm atât la nivel de România, cât și la nivel de UE.

Oamenii trebuie să știe că evenimentele trombotice sunt comune: sunt 1400 la nivel anual. E ceva comun ce întâlnim în medicină.

Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național poate prin implicarea spitalelor județene. Aceste efecte adverse pot fi tratate la aceste spitale județene.

Raportarea reacțiilor adverse se face în centrele de vaccinare în cele 15 minute de supraveghere, dar și pe ANM.RO

Cred că este important să amplificăm câteva mesaje: vaccinarea este gratuită, voluntară, iar la acest moment avem trei tipuri de vaccinuri autorizate; fiecare persoană știe ce vaccin este în centrul în care se vaccinează”, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.