Cu toate intenţiile bune, puţine au fost vocile din mediul de afaceri britanic ce au susţinut decizia lui Cameron, scrie The Guardian. Astfel, Sir Martin Sorrell, şeful grupului internaţional de advertising WPP, conchide că „Nu poate fi de niciun ajutor. Aş prefera să fiu în cort şi nu în afară”. De asemenea, producătorii locali, a căror activitate este principalul punct din planul guvernului de revitalizare a economiei, sunt precauţi. „Trebuie să facem un pas în spate, să uităm de politică şi să ne gândim practic la cum ne va afecta modul în care interacţionăm cu partenerii noştri europeni în mod curent”, spune şi Steve Coventry, şeful asociaţiei producătorilor britanici.
În teorie, deciziile cu privire la comerţ sau reglementările financiare în piaţa unică europeană sunt decise de toate cele 27 de state. Însă industriaşii se tem că, de-a lungul timpul, grupul european fără Marea Britanie va decide aceste lucruri. Totuşi, „Impactul imediat nu va fi semnificativ; Europa va fi în continuare principala destinaţie a exporturilor britanice şi suntem încă în zona comercială liberă. Va fi un impact asupra investiţiilor, căci nu se ştie cât vor mai fi dispuse să investească în Marea Britanie companiile străine”, spune Julien Seetharamdoo, de la grupul Coutts.
Chiar şi în City, inima financiară a Marii Britanii, există îndoieli că gestul lui Cameron a fost unul corect, chiar dacă exact interesele instituţiilor financiare britanice au fost principalul motiv pentru care premierul a respins modificarea tratatului de la Lisabona. În urmă cu o lună, o coaliţie fără precendent a traderilor din City a avertizat printr-o scrisoare deaschisă că o taxă generală asupra tranzacţiilor financiare, impusă de UE, ar avea consecinţe enorme asupra afacerilor lor, până la 90% din tranzacţii urmând să se mute în alte centre financiare. După veto însă, chiar şi unii semnatari îşi manifestă îngrijorarea. „Nu ne protejează, ne expune”, spune unul. Asta pentru că Marea Britanie doreşte să impună măsuri fără consultarea UE, însă unele din acestea sunt chiar mai dure decât cele ale UE. Iar dacă taxele vor fi mai mari în Londra decât în restul Europei, apare din nou pericolul dispariţiei tranzacţiilor din City.