Editorial: Regimul Putin, grup infracțional organizat, incapabil de compromis

Motivul este unul cât se poate de simplu: astfel de grupări infracționale sunt incapabile de compromisuri, scrie Goble, citându-l pe istoricul și jurnalistul rus Iaroslav Șimov. Ideea de compromis este exclus complet din vocabularul lor, spune acesta.

Grupările infracționale au un singur scop

Guvernele de obicei sunt capabile de compromisuri, deoarece au o varietate mare de interese de apărat și își calculează foarte bine câștigurile și pierderile, spune comentatorul Radio Liberty.

Dar grupările infracționale sunt complet diferite. Ele au un singur scop: reprimarea și lichidarea altora, pentru a obține mai multe câștiguri și beneficii pentru ele însele, susține Șimov.

Orice compromis reprezintă, de fapt, o înfrângere

Pentru aceste grupări de tip mafiot, orice compromis reprezintă, de fapt, o înfrângere care amenință să doboare întregul eșafodaj pe care l-au ridicat cu ajutorul represiunilor și al intimidării. O grupare infracțională care s-a clădit pe acest principiu riscă să înceteze să mai existe dacă nu mai are la îndemână instrumentul intimidării.

O chestiune de viață și de moarte

Corolarul acestui lucru este că, ori de câte ori astfel de grupuri infracționale pseudo-statale se confruntă cu posibilitatea unei pierderi, caută, aproape invariabil, să crească miza. Astfel încât, ceea ce pentru adversarii lor poate fi doar un compromis, pentru ele devine o chestiune de viață și moarte.

Aceasta este adevărata asimetrie din sistemul internațional actual, în care principala competiție se duce între statele capabile de compromis și o grupare infracțională organizată, incapabilă de a face compromisuri. Așadar, cea mai probabilă strategie a grupurilor infracționale este să facă statele capabile de compromis să cedeze, prin creșterea constantă a mizei.

Aceleași trăsături de bază care definesc grupările criminale organizate sunt parte integrantă a regimului Putin: loialitate ierarhică absolută, deconectare între titlurile oficiale și influența reală (figuri-cheie din Rusia operează fără statut oficial de guvern), luarea deciziilor în mare secret și un „cod de onoare” în afara legii, care premiază represaliile împotriva „trădătorilor” și violența împotriva concurenților.