Lazea atenționează că România se află în competiție cu toate celelate țări în privința atragerii de investiții, iar intrarea în Uniunea Europeană (UE) nu mai reprezintă un avantaj pentru noi. “România nu e în competiție pentru banii internaționali numai cu țările din regiune, ci cu 192 țări ale lumii. UE și-a pierdut atractivitatea, a fi în UE nu-ți asigură niciun avantaj”,  a spus Lazea. 
Într-o lume cu lichidităţi abundente, în care cantitatea de bani şi active financiare este de 4-5 ori mai mare decât ceea se produce (activele reale), capitalul în exces învârtindu-se în lume căutând cele mai atractive locuri, România suferă de un deficit masiv de lichiditate, iar populaţia sa este extrem de săracă în active financiare, a spus reprezentantul BNR.

În comparaţie cu ţări având un nivel comparabil al PIB nominal total (Cehia, Ungaria), România prezintă un volum al activelor financiare ale populaţiei de 2-3 ori mai mic, în termeni nominali. În 2008, înaintea crizei, activele financiare ale gospodăriilor erau în România de 33,3 miliarde de euro (26,6% din PIB) faţă de 65,4 miliarde euro (65,5% din PIB) în Ungaria sau 93,5 miliarde euro (67,9% din PIB) în Cehia.

Pe locuitor, activele financiare în România erau de 1.500 euro/locuitor, faţă de 6.500 euro în Ungaria sau 9.300 euro în Cehia.

‘Nu am un răspuns clar de ce se întâmplă acest lucru, s-ar putea ca românii să prefere activele reale – case, terenuri, maşini, s-ar putea ca banii să fie în Elveţia sau să fie ţinuţi ,,sub saltea’, poate este vorba doar de sărăcie’, a spus Lazea.

Economistul-şef a mai afirmat că România nu a învăţat din greşeli, în urma crizei. ‘Ţările din America de Sud care au trecut prin criza din anii ’80 sunt foarte bine conduse acum macroeconomic şi au devenit un centru de referinţă spre care se îndreaptă acum capitalul străin – Brazilia, Columbia, Chile. La fel ţările din sud-estul Asiei care au trecut prin criza din 1997-1998 au învăţat lecţia macroeconomică şi au făcut acele politici care acum le fac atractive. Există în lume ţări care ştiu sau au învăţat din lecţiile trecute. Întrebarea fundamentală este dacă România, care abia a încheiat un ciclu economic complet 2000-2010, din perioada post ’89, este sau nu în grupul ţărilor care pot să înveţe ceva din greşeli. Judecând după discursul public, mediatic şi politic, până acum nu se învaţă nimic din greşeli’, a atenţionat oficialul BNR.
SURSA: Agerpres