Spre finele anului, notează cei de Erste, un euro are toate șansele să fie cotat la un curs de peste 4,7 lei. 

“În condițiile în care fundamentele din ECE nu sunt comparabile cu cele ale Turciei, contagiunea în piețe a fost modestă. Dacă sentimentul internațional se deteriorează în continuare, monedele din ECE ar putea, de asemenea, să se deprecieze ușor…În absența unei înrăutățiri a sentimentului global, coroana cehească ar trebui chiar să se întărească, în timp ce leul ar trebui să înregistreze un declin moderat. Cu toate acestea, factorii internaționali par să primeze în prezent în ceea ce privește evoluțiile valutare pe termen scurt”, spun analiștii băncii austriece.

Erste preconizează un curs euro/leu în jurul a 4,70 de unități în trimestrul al treilea, care ar putea crește la 4,73 de unități spre finele anului. Luni, BNR a stabilit un curs de 4,6607 lei pentru un euro, în urcare cu 0,09% de la 4,6567 lei vineri.

Lira Turcească s-a devalorizat cu peste 35% față de principalele monede, de la începutul acestui an. Doar în ultimele zile, lira a pierdut circa 11% față de doalr și și-a mai temperat declinul după ce banca centrală a Turciei a luat măsuri pentru a crește lichiditatea din piață, adică pentru a mări cantitatea de dolari disponibilă.