A început să crească diferența de preț dintre motorină și benzină. Aceasta este o situație tipică pentru piața din România, unde consumul de motorină este mai mare decât cel de benzină. Lucrurile stăteau însă altfel la sfârșitul primăverii, când benzina devenise mai scumpă decât motorina.

Ne putem aștepta la un nou val de inflație din toamnă

Prețul motorinei a crescut considerabil în ultima perioadă, la unele benzinării chiar și cu 20 de bani într-o singură zi. Mai mult, un litru de motorină superioară costă în prezent aproape 8 lei. Pe fondul creșterii prețurilor la carburanți, ne putem aștepta la un nou val de inflație în această toamnă, spune analistul economic Adrian Negrescu.

„În condiţiile în care transportăm tot ce înseamnă marfă, produse alimentare sau de orice tip, gândiţi-vă că atunci când se scumpeşte benzina sau motorina, preţurile produselor pe care le cumpărăm cresc şi ele. E posibil să ne aşteptăm la un nou val de inflaţie undeva în toamnă, pe fondul creşterilor semnificative a preţurilor la carburanţi care, atenţie, continuă!

Uitaţi-vă la preţul petrolului care de la 60 de dolari pe baril cât era acum o lună şi jumătate a ajuns la 86 de dolari pe baril. Iar eforturile producătorilor de petrol de a reduce producţia generează, din păcate, scumpiri. Iar dacă se scumpeşte petrolul, bineînţeles că se scumpesc şi carburanţii din România”, a declarat acesta pentru România TV.

Prețurile carburanților au crescut la nivel mondial

La nivel mondial, prețurile carburanților au fost afectate de opririle neaşteptate ale rafinăriilor, precum și de un nivel al stocurilor mai redus decât cel normal la importante hub-uri de stocare, cum ar fi coasta americană a Golfului Mexic şi Singapore.

Relansarea prețurilor la benzină ar putea fi o provocare pentru băncile centrale și pentru oficialii de la Rezerva Federală americană, care încă încearcă să estimeze cât vor mai trebui înăsprite politicile monetare pentru a ține inflația sun control.

„Costurile mari la energie ar putea împinge în sus preţurile de consum şi ar putea conduce la o nouă inflaţia a bunurilor de consum – un sector în care majorările de preţuri au încetinit”, spune Andrew Hollenhorst, economist şef la Citigroup Inc, potrivit Bloomberg.