Statele Unite vor avea cea mai mare crestere economica inregistrata in ultimul deceniu, in timp ce China va avea cel mai lent ritm din 1990 incoace, potrivit unei analize recente realizate de PwC. In zona euro, atat inflatia cat si cresterea economica vor ramane la valori scazute, in acest an, ceea ce va determina Banca Centrala Europeana sa initieze un program de cumparare de titluri de stat, intr-o incercare de a impulsiona cererea si de a preveni deflatia.

Cifrele analizei PwC arata ca economia Statelor Unite va creste cu peste 3% in 2015, cea mai mare rata de crestere din 2005, contribuind, astfel, cu aproximativ 3% la cresterea PIB-ului global, cea mai mare, intr-un singur an, de la inceputul crizei.

In acealsi timp, cresterea economica a Chinei va avea cel mai lent ritm din '90 incoace, potrivit aceluias studiu. Este adevarat ca aportul Chinei la cresterea globala, in 2015, va fi cel mai mare, insa cresterea previzionata, de 7,2%, va fi cea mai mica din ultimii 25 de ani, iar nivelul ridicat al indatorarii companiilor si populatiei aduce riscuri suplimentare, implicit pentru investitori.

Chiar si asa, "cred ca urmatoare tara ca si potential, in ceea ce priveste tranzactionarea online, este China", afirma Octavian Patrascu, business developer. El spune ca deja marii jucatori de pe piata tranzactiilor online se afla in China si au manageri locali. Exista totusi o mare provocare, precizeaza business developer-ul, si anume faptul ca "este foarte greu pentru un chinez sa depoziteze bani la o companie straina si majoritatea folosesc, ca si casa de clearing pentru depozite online, Union Pay".

Asadar, China isi mentine potentialul ridicat, "nu doar datorita numarului mare de oameni activi in mediul online, dar si faptului ca exista foarte multi oameni cu un nivel financiar mare". Sa nu omitem ca, "China este tara cu cei mai multi milionari din lume", subliniaza Octavian Constantin Patrascu.

Contextul economic global este inca fragil si de aici provocari si riscuri pentru afaceri. "Exista inca incertitudine. Faptul ca economia lumii a trecut printr-o criza foarte mare, ii determina pe multi oameni de afaceri sa ramana in garda, mai ales ca au avut multe de invatat in toti acesti ani", spune Patrascu.

Pe de alta parte, evolutia tehnologiei a schimbat, in unele cazuri chiar radical, datele de business. Ceea ce Patrascu Constantin Octavian poate spune din propria experienta de business developer este faptul ca "parteneri de afaceri, care in urma cu doi ani erau ezitanti sau au refuzat sa incheie deal-uri, acum se intorc la masa negocierilor, vazand ca intre timp afacerea axata pe tranzactii online a crescut". Daca este sa mentioneze o tara in care i-a fost usor sa incheie business-uri, aceea este Israel.

Cea mai dificila tranzactie a finalizat-o in Grecia, cand a reusit sa convinga o casa de brokeraj, veche pe piata de 22 de ani, sa isi schimbe modelul de business si sa adopte tranzactionarea online. "Acest broker, cu tranzactii de peste 1 miliard de euro inainte de criza, a avut un declin puternic odata cu declansarea turbulentelor financiare globale, la care a contribuit intr-o buna masura si neadaptarea la noile cerinte ale pietei, in timp ce concurenta a facut-o", afirma Patrascu.

Business developerul povesteste ca a avut parteneri cu experienta in online, de exemplu companii de e-commerce, usor de convins, dar si parteneri cu experienta doar in business-urile traditionale, precum firme de produse de infrumusetare sau proprietari de benzinarii, care nu au investit in tehnologie si s-au aratat ezitanti fata de modelul de business adoptat de el, tranzactiile online. 

Oricum, un lucru este cert. Dincolo de riscurile ce ameninta evolutia economiilor lumii si implicit afacerile, asupra carora atentioneaza analistii PwC – pretul petrolului, "aterizarea fortata" a economiei Chinei si escaladarea riscurilor geopolitice –  tehnologia da noua directie de business multor companii, ceea ce vine ca o manusa pentru un business developer asemenea lui Patrascu Octavian, concentrat pe tranzactiile online.