Conform sursei citate, Produsul intern brut în trimestrul I 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul IV din 2016.

INS precizează că seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2017, revizuirea fiind nesemnificativă faţă de varianta publicată în 7 aprilie 2017.

‘Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2017 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2016, publicată în comunicatul de presă nr. 83 din 7 aprilie 2017. Astfel: rezultatele trimestrului I 2016, comparativ cu trimestrul IV 2015, au fost revizuite de la 101,3% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2016, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat; rezultatele trimestrului III 2016, comparativ cu trimestrul II 2016, au fost revizuite de la 100,5% la 100,7%; rezultatele trimestrului IV 2016, comparativ cu trimestrul III 2016, au fost revizuite de la 101,4% la 101,5%’, menţionează INS.

Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României semnalau, în şedinţa de politică monetară din 5 mai, că datele statistice disponibile prefigurează o uşoară decelerare a creşterii PIB în trimestrul I 2017, conform minutei şedinţei publicate luni.

‘Referitor la cele mai recente evoluţii, membrii Consiliului au apreciat că datele statistice disponibile prefigurează o uşoară decelerare a creşterii PIB în trimestrul I 2017, implicând, în condiţiile plasării ei peste valorile prognozate anterior, o deschidere relativ mai amplă a excedentului de cerere agregată. Totodată, ele indică consumul privat drept principal determinant al creşterii economice, relevantă din această perspectivă fiind menţinerea dinamicii înalte a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, comerţul auto-moto şi din servicii, în intervalul ianuarie-februarie. S-a sesizat că aportul formării brute de capital fix ar putea rămâne negativ, deşi în diminuare, date fiind prelungirea declinului construcţiilor inginereşti şi amplificarea considerabilă a dinamicii construcţiilor de clădiri rezidenţiale, posibil stimulată de accelerarea tendinţei de majorare a preţului locuinţelor. Şi contribuţia exportului net la dinamica PIB ar putea redeveni negativă în trimestrul I 2017’, se spune în documentul BNR

 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, estima, în 10 mai, că economia României ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 4%, faţă de o expansiune de 3,7% previzionată în noiembrie de BERD.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, potrivit celui mai nou raport ‘World Economic Outlook’, publicat în aprilie de instituţia financiară internaţională în avanpremiera reuniunii de primăvară.

Totodată, conform raportului regional publicat pe 11 mai de FMI, anul acesta, la fel ca şi anul trecut, statele din Europa de Sud-Est membre ale UE (România, Bulgaria şi Croaţia) vor înregistra pe ansamblu cel mai ridicat ritm de creştere din toate statele din regiune, 3,7%, chiar dacă este vorba de un avans mai mic decât cel de 4,2% înregistrat în 2016.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a estimat în ‘Prognoza pe termen mediu 2017 – 2020 – varianta de primavară 2017’, că anul acesta România va înregistra o creştere economică de 5,2%.AGERPRES