Zlotul polonez s-ar putea aprecia, dacă Grecia va ieşi din zona euro (Grexit), deoarece economia ţării este cea mai echilibrată din Uniunea Europeană, a afirmat, marţi, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, .Marek Belka, transmite Bloomberg. "În mod paradoxal, am putea asista la intrări de capital străin şi zlotul s-ar putea aprecia", le-a declarat Belka jurnaliştilor, întrebat despre consecinţele unui Grexit. "Principala noastră linie de apărare este economia echilibrată, chiar cea mai echilibrată din Europa, conform Comisiei Europene", a apreciat guvernatorul.

Ritmul de creştere al PIB-ului Poloniei ar urma să depăşească în acest an estimarea Guvernului, de 3,4%, iar deficitul este sub 3% din PIB. Belka a adăugat că Ministerul de Finanţe are o rezervă de numerar de 60 miliarde de zloţi (16,2 miliarde de dolari), astfel încât Polonia se poate descurca fără să vândă obligaţiuni timp de câteva luni, în timp ce rezervele în valută ale Băncii Centrale vor permite intervenţii pe piaţa valutară, dacă va fi necesar.

Astăzi, zlotul se tranzacţiona la 4,1675 pentru un euro, în scădere faţă de 4,1617 luni. Luna aceasta, moneda Poloniei s-a depreciat cu 1,4%. "Zlotul rămâne stabil, în ciuda recentei volatilităţi", a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: