În perioada ianuarie-martie 2011, Produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat o scădere peste aşteptări, de 3,7%, comparativ cu perioada similară din 2010, fiind al doilea trimestru consecutiv de declin. Analiştii se aşteptau la un recul al economiei nipone de 2% în primul trimestru din 2011.
‘Economia Japoniei va rămâne slăbită o lungă perioadă de timp’, a declarat ministrul Economiei, Kauro Yosano, adăugând că este posibilă o a treia contracţie trimestrială a economiei, în perioada aprilie-iunie 2011. Totuşi, oficialul nipon a subliniat că declinul economiei este temporar, fiind cauzat de efectele cutremurului, spre deosebire de efectele recentei crize financiare, care a afectat cererea în întreaga lume.
‘Situaţia este total diferită de perioada în care a dat faliment banca americană Lehman Brothers. Economia Japoniei este suficient de puternică pentru a arăta mobilitate’, a explicat Kauro Yosano, adăugând că declinul ‘nu este cauzat de scăderea cererii de peste hotare’.
Yosano a afirmat că se aşteaptă ca economia Japoniei să crească cu aproape 1% în actualul an fiscal.
Declinul Produsului Intern Brut al Japoniei în perioada ianuarie-martie 2011 a fost cel mai semnificativ de la scăderea record de 18,3% înregistrată în perioada ianuarie-martie 2009.
Comparativ cu trimestrul patru din 2010, economia niponă a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2011 un declin de 0,9%.
Majoritatea marilor companii nipone au anunţat scăderea profiturilor în primul trimestru dar nu au reuşit să ofere estimări privind impactul seismului asupra producţiei şi vânzărilor.
Companii ca Sony şi Toyota au fost nevoite să oprească producţia, multe din facilităţile companiilor nipone fiind afectate de cutremur sau tsunami.
Analiştii estimează că economia Japoniei ar putea reveni pe creştere în trimestrul trei din 2011 dar costurile reconstrucţiei vor pune presiuni suplimentare asupra datoriei publice, care a ajuns la aproximativ 200% din PIB, cea mai ridicată din rândul statelor dezvoltate.
SURSA: Agerpres