Totuşi, rata declinului a încetinit comparativ cu primul trimestru, când Produsul Intern Brut s-a contractat cu 8,1%. Grecia, care a fost forţată să solicite de două ori asistenţă financiară internaţională, se confruntă în 2011 cu al treilea an de recesiune.

"Declinul activităţii economice a continuat neclintit în în trimestrul doi din 2011. Consumul şi investiţiile rămân în scădere, cu semne limitate de stabilizare în viitor", a declarat Platon Monokroussos, economist la EFG Eurobank.

"Rata anuală a declinului va încetini probabil în a doua jumătate a anului dar trimestrial presiunile recesionare se vor intensifica. Performanţa puternică din sectorul turismului în trimestrul trei este singura contribuţie pozitivă", a declarat Nikos Magginas, de la Banca Naţională a Greciei.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat luna trecută că economia Greciei se va contracta anul acesta cu 3,5% şi va creşte cu 0,6% anul viitor, când datoria ţării va ajunge la nivelul record de 161% din PIB. De asemenea, instituţia estimează că rata şomajului în Grecia va ajunge în 2011 la 16% şi la 16,4% în 2012 iar rata inflaţiei va urca la 2,9% şi apoi va scădea la 0,7%.

OECD estimează că datoria Greciei va scădea la 100% din PIB în 2035, de la aproximativ 140% din PIB în 2010, dacă Grecia nu va reuşi să-şi îndeplinească obiectivele din programul de privatizare de 50 miliarde de euro. Dacă acest program va avea succes, OCDE prognozează că datoria Greciei va scădea la 60% din PIB în 2035, plafonul fixat de UE.
SURSA: Agerpres