Economia Germaniei depășește criza COVID

În contextul în care Bundesbank a îmbunătăţit estimările privind inflaţia şi PIB-ul în ambii ani, Banca Centrală a Germaniei se aşteaptă acum ca cea mai mare economie europeană să înregistreze o creştere de 3,7% anul acesta şi de 5,2% anul viitor, peste estimarea precedentă de 3%, şi, respectiv, de 4,5%. Totodată, pentru anul 2023 este previzionat un avans de 1,7%, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

„Economia germană depăşeşte criza provocată de pandemie”, a declarat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Pandemia va fi ţinută rapid şi durabil sub control

Potrivit sursei menționate, previziunile se bazează pe faptul că pandemia va fi ţinută rapid şi durabil sub control, datorită succesului campaniei de vaccinare şi a atenuării restricţiilor.

„Aceste evoluţii vor sprijini avansul economiei, în special în sectorul serviciilor şi al consumului privat”, a adăugat Weidmann.

Rata inflaţiei în Germania ar urma să se situeze la 2,6% anul acesta, la 1,8% anul viitor, şi la 1,7% în 2023, previzionează Banca Centrală a Germaniei.

La fel ca majoritatea ţărilor UE, Germania, prima economie a zonei euro, a înregistrat anul trecut o recesiune gravă din cauza impactului pandemiei. Produsul Intern Brut a scăzut cu 4,8% în 2020, cel mai grav recul de după criza financiară din 2009.

Chiar și așa, contracţia economiei germane a fost mai puţin gravă decât cea înregistrată de partenerii europeni. Această performanţă se datorează în special rezultatelor bune ale sectorului industrial, care au permis economiei să nu recadă în recesiune în iarna anului trecut, când au fost reintroduse restricţii la nivel naţional pentru a opri răspândirea COVID-19.

Sursă foto: Dreamstime