Produsul Intern Brut (PIB) al Bulgariei din 2010 va fi de aproximativ 63,52 de miliarde de leva (32,5 miliarde de euro), în condiţiile în care economia va scădea cu 2%, potrivit estimărilor ministrului bulgar al Finanţelor, Simeon Djankov, citat de Novinite.

Scăderea cu 2% a economiei în 2010 înseamnă reducerea cu 6,5 miliarde de leva (3,3 miliarde de euro) a veniturilor statului, a declarat Djankov, într-o şedinţă a guvernului.

„Bugetul pentru 2009 are o structură extrem de nerealistă. Astfel, în timp ce veniturile statului au scăzut cu 11% în primele şase luni, cheltuielile din aceeaşi perioadă au avansat cu 25%, ceea ce a generat deficite pentru toate ministerele. Cu toate acestea, noul buget va fi echilibrat, cu o politică fiscală stabilă”, a afirmat ministrul.

El a precizat că, în pofida dificultăţilor financiare, bugetele pentru educaţie, sănătate şi politică socială nu vor fi reduse, adăugând că proiecţia de creştere economică pentru 2009, de 4,7%, a guvernului anterior s-a tranformat într-un declin de 6,3%.

Premierul bulgar, Boyko Borisov, a afirmat că majoritatea ministerelor şi agenţiilor de stat au nevoie, fiecare, de câte 300 de milioane de leva (153 de milioane de euro). Totodată, el a asigurat că nu vor fi majorate taxele pentru alcool, înfirmând, astfel, o creştere cu 15% a acestora anunţată săptămâna trecută de oficiali guvernamentali.

Borisov a precizat că nu vor fi mărite nici taxele pentru combustibili.

SURSA: Mediafax