Oraşul Făget din judeţul Timiş aşteaptă, duminică, decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind intrarea în carantină, după ce în localitate au apărut peste 40 de cazuri dispersate de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, a declarat primarul oraşului, Marcel Avram.

„Este vorba despre peste 40 de cazuri, sunt destul de dispersate, iar ancheta epidemiologică făcută de Direcţia de Sănătate Publică Timiş nu a putut stabili clar de unde a izbucnit răspândirea cazurilor COVID. Ancheta epidemiologică este în curs, dar problema este că boala a apărut în mai multe zone ale oraşului şi se teme de o infecţie de tip comunitar”, a afirmat Marcel Avram.

”Minifocare în primărie”

Edilul spune că în primărie nu au fost cazuri de îmbolnăviri, dar sunt minifocare.

„Toţi au fost puşi în izolare, iar o parte din familiile celor care au fost puşi în izolare (la domiciliu, n.r.) s-au îmbolnăvit şi ei. Era oarecum inevitabil. Primele cazuri de COVID au fost în primul val, au urmat şapte săptămâni în care nu s-a mai înregistrat niciun caz, iar acum, de trei săptămâni, au reapărut cazurile de infectări cu SARS-CoV-2. Au fost două decese”, a explicat primarul Marcel Avram.

Până în prezent, a fost instituită carantina zonală în două localităţi, Gornet (Prahova) şi Cartojani (Giurgiu), din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Oamenii din comuna prahoveană Gornet au atacat însă în instanţă ordinul prin care în localitatea lor s-a impus carantina pentru o perioadă de două săptămâni.

Daune de jumătate de milion de euro

Aceştia cer daune de jumătate de milion de euro de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi vor ca ordinul semnat de Raed Arafat să fie anulat.

Mai mult decât atât, localnicii aşteaptă inclusiv scuze din partea celor care au emis ordinul de carantinare.

Conform celor transmise de Departamentul pentru Situații de Urgență, carantina zonală se instituie la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritorială cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi în baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.