"Vreau să îmi împărtăşesc bucuria cu voi: începând de astăzi, legea este promulgată", a declarat preşedintele chilian Sebastian Pinera, reprezentant al forţelor politice de dreapta, în cadrul unei ceremonii organizate în capitala ţării, Santiago de Chile. Apoi, preşedintele Pinera a oferit pietonilor sacoşe din pânză. 

Textul de lege interzice distribuirea pungilor din plastic în magazine, cu excepţia acelora care ambalează alimente "din motive igienice (…) sau pentru a evita distrugerea alimentelor", potrivit Monitorului Oficial din Chile. 

Legea chiliană oferă începând de vineri un interval de şase luni pentru marile companii şi de doi ani pentru micile firme de comerţ să pună în aplicare această interdicţie totală. 

După expirarea acestor termene, o amendă de 370 de dolari pentru fiecare pungă din plastic remisă clienţilor este prevăzută în cazul încălcării legii. 

În interiorul acestor intervale menţionate, "magazinele pot să furnizeze consumatorilor cel mult două pungi din plastic la fiecare sesiune de cumpărături", precizează textul de lege. 

"Suntem pe cale, fără nicio îndoială, să facem un pas mare către un Chile mai curat", a adăugat şeful statului sud-american, citat de Agerpres.