Iată care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmeze o persoană vaccinată împotriva COVID-19, dar care a intrat în contact cu cineva depistat pozitiv de infecția cu SARS-COV-2.

Vaccinurile împotriva Covid-19 protejează în procente foarte mari, de până la 90%, împotriva formelor grave ale bolii, însă într-un procent mai mic împotriva infectării. Cei imunizați pot lua virusul, deși aceste cazuri sunt destul de rare, însă de cele mai multe ori sunt asimptomatici. De asemenea, cei vaccinați pot transmite virusul mai departe, în special către persoanele nevaccinate.

Iată ce se întâmplă, dacă ești vaccinat și ai intrat în contact cu cineva infectat cu Covid:

  • ai simptome specifice virusului, moment în care ești testat de către DSP, ca parte a anchetei epidemiologice. Dacă ești confirmat pozitiv, indiferent că ești vaccinat sau nu, intri în izolare timp de 14 zile de la data la care ai luat contact cu persoana infectată.
  • nu ai simptome specifice virusului, DSP nu te va testa, chiar dacă ești trecut drept contact direct în ancheta epidemiologică, și astfel ești scutit de obligativitatea izolării pentru 14 zile, deoarece ești vaccinat împotriva Covid.

Așadar, doar persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai cazurilor pozitive sunt exceptate de la carantină, în timp ce persoanele nevaccinate trebuie să stea izolate.

Ce spune legea?

Prevederea apare în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 43 din 01.07.2021, la Art.6:

(1) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la data contactului direct.

(2) Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică și pentru persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare contactului, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data contactului.

Doar persoanele vaccinate care sunt contacți ai cazurilor pozitive sunt exceptate de la carantină, în timp ce persoanele nevaccinate trebuie să stea izolate. Conform legislației în vigoare, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar pacienților care au fost contacți direcți și prezintă semne de boală. Un contact direct care nu are simptome se poate testa doar pe cont propriu, numai dacă dorește acest lucru.

Sursă foto: Dreamstime