Noi reguli de la 1 august! Raed Arafat le-a anunțat chiar acum

Așadar, secretarul de stat în MAI, șeful DSU Raed Arafat, a declarat în cadrul conferinței de presă care a avut loc după ședința de Guvern de miercuri că este posibil ca România să nu mai permită accesul persoanelor nevaccinate în mall, la finalul săptămânii.

Raed Arafat spune că, înainte, dacă rata de incidență trecea de 3 la mia de locuitori, atunci locațiile erau închise. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne mai spune că ar fi o soluție intermediară care prevede ca mall-urile să rămână deschise doar că persoanele care vor intra în incinta magazinului vor fi doar cele vaccinate.

„Eu vă dau un exemplu. Dacă avem creșterea incidenței peste 3 la mie și măsura care era înainte era să le închidem înainte, poți să vii cu o măsură intermediară, să spun că le lăsăm deschise, dar să intre acolo doar cei vaccinați. Poate fi o soluție. Și chiar dacă dintre trei vaccinați, unul e pozitiv și transmite celuilalt, acela va avea o formă ușoară.”, spune acesta.

Care este argumentul științific

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că această soluție a fost gândită pe baza supraaglomerării locației respective. El spune că măsura a fost implementată ți în alte țări, argumentul fiind aglomerația din weekend.

Raed Arafat a mai spus că există măsuri unde se impune purtarea măștii de protecție, dar că există locații, precum restaurantul, unde nu poți purta masca.

”Argumentul științific este supraaglomerarea zonei respective. Unde s-a aplicat această regulă, că s-a aplicat în alte zone ale lumii, a fost argumentul că în weekend sunt zone mai aglomerate. Sunt măsuri unde se impune mască, dar sunt zone cum e restaurantul unde nu porți mască”, a declarat Arafat.

Ce alte măsuri au fost anunțate

În cadrul declarațiilor susținute după ședința de miercuri a Guvernului, Raed Arafat a declarat că au fost luate o serie de măsuri, astfel:

 • relaxarea măsurilor instituite pentru diminuarea impactului epidemic, dar cu stabilirea unor noi praguri ale incidenţei cumulate la 14 zile.
 • creşterea numărului de participanţi la activităţile cultural-artistice şi de divertisment până la 75.000 în spaţiile deschise în județele localităților unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mie de locuitori. Trebuie prezentat un test negativ, dovada vaccinării sau trecerii prin boală
 • creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 150 în spațiile închise și 200 în spațiile deschise în județele, localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mie
 • Creșterea până la 400 în spațiile închise în județele unde incidența este sub sau egal cu 2 la mie, dar cu condiția să fie vaccinați, testaţi sau trecuţi prin boală.
 • ”Creșterea numărului de participanţi la nunți și botezuri până la 300 în spațiile închise în județele, localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este egală sau mai mică de… sau mai mare de 2 la mia de locuitori și mai mică sau egală de 3 la mie, deci între 2 la mie și 3 la mie, 300 de persoane la nunți, de fapt, și la botezuri și aici tot cu aceleași condiționalități: testare, vaccinare sau trecerea prin boală.”
 • În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se vor putea desfășura cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim un metru între persoane, dacă incidența este mai mică sau egală cu 2 la mie, tot cu condiția vaccinării, testării sau trecerii prin boală.
 • Desfășurarea activităţilor recreative şi sportive în aer liber cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată este egală sau mai mică de 2 la mie.
 • Creșterea numărului de participanți la cursuri de instruire și workshop-uri până la 250 în interior și 300 în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minim doi metri pătrați pentru fiecare persoană și purtarea măştii de protecție obligatorie dacă incidența este egală sau sub 2 la mie.
 • Creșterea numărului de participanți la conferințe până la 300 în spațiile închise cu purtarea măştii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile este egală sau mai mică de 2 la mie.
 • Creșterea numărului de participanți la mitinguri, demonstrații până la 500 de persoane cu respectarea unor condiții stabilite în anexa 3 la hotărârea guvernului, dacă incidenţa este egală sau mai mică de 2 la mie.
 • Permiterea activității în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00 dimineața, în județele unde incidența este egală sau sub 2 la mie, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, adică acolo nu intră decât persoane vaccinate.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României