Modificări importante pentru producători, dar şi pentru proprietarii de restaurante şi fast-food-uri de la 1 aprilie: toţi aceştia vor trebui să reducă acizii graşi din alimentele pe care le vând românilor.

Unde întâlnim acizii graşi trans şi de ce ne fac rău?

Acizii graşi trans, cele mai periculoase grăsimi întâlnite în alimente, se regăsesc în special în produsele de patiserie şi panificaţie, în margarină, creme tartinabile, supe la plic, sosuri, napolitane, biscuiţi, chipsuri, popcorn sau în diferite tipuri de prăjeli.

Începând de joi, legea spun că un aliment nu trebuie să conţină mai mult de 2 grame de acizi trans la 100 grame de produs.

Acizii graşi trans cresc nivelul colesterolului rău şi îl scad pe cel bun, combinaţie care poate duce la apariţia unor afecţiuni cardiace. În plus, consumul lor creşte riscul de infarct, de atac cerebral, diabet sau cancer.

Amenzi usturătoare

Acizii graşi trans se găsesc în mod natural în anumite tipuri de carne şi în lactate grase. Foarte dăunătoare sunt însă variantele artificiale, care apar atunci când producătorii transformă uleiul vegetal din lichid în solid. Uleiul capătă astfel consistența untului şi poate fi folosit în industria alimentară.

Amenzile pentru producătorii şi patronii care nu respectă legea pleaca de la 10.000 de lei şi urcâ până la 30.000 de lei. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi Ministerul Sănătăţii îi vor putea amenda pe comercianţi.

Nu mai folosiţi uleiul pentru prăjit de mai multe ori!

“Pentru un consumator, pericolul este destul de mare. Pericolul de deces prin boli cardiovasculare la nivel European se situează între 20 şi 32 la sută”, spune Alexandru Ciric,directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, potrivit stirileprotv.ro.

Uleiul ar trebui folosit o singură dată pentru prăjit, atrage atenţia conf. dr. Nicoleta Chira de la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.

“Cel mai bine ar fi o singură dată de două, de trei, dar cu durată mică între prăjiri. Vedeţi că de multe ori trecem pe lângă aceste mici afaceri şi pur simplu ne şochează mirosul neplăcut care se degajă de la procesul de prăjire. Mirosul ăla neplăcut e generat de nişte produşi de degradare ai grăsimilor care sunt nocivi pentru sănătate”, spune aceasta.

Sursă foto: Dreamstime