Update:

Camera Deputaţilor a anunțat marți că a vacantat locul de deputat al lui Nicuşor Dan, care a demisionat după ce a fost ales primar al Capitalei.

În locul lui Nicuşor Dan, USR îl propune pe Alexandru Ciurea, care este următorul pe lista alegerilor parlamentare. Comisia de validare urmează să se pronunţe asupra validării acestuia în funcţia de deputat, iar plenul urmează să voteze într-o şedinţă viitoare.

De asemenea, Camera Deputaţilor a vacantat şi locul de deputat din circumscripţia electorală nr.16 Dâmboviţa, în urma demisiei lui Corneliu Ştefan. Acesta a demisionat după ce a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Știrea inițială:

Nicușor Dan, primarul general ales al Capitalei, a demisionat din funcția de deputat, asta pentru a-și prelua mandatul de primar, iar în locul lui acestuia, în Camera Deputaților, va activa Ciurea Alexandru.

De asemenea, pe ordinea de zi a Biroului Permanent s-au aflat și demisiile din calitatea de deputat a lui Corneliu Ștefan, Sorin Lazăr sau Ion Călin, cu toții optând pentru mandatul câștigat la alegerile locale.

Mandatul său va fi preluat odată cu Consiliul General

Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa recent că preluarea mandatului său va mai întârzia 7 – 10 zile, din cauză că, potrivit Codului administrativ, edilul general trebuie să preia mandatul odată cu Consiliul General, însă acesta nu a fost validat încă de instanţă.

„Din păcate, preluarea mandatului meu va mai întârzia 7 – 10 zile, ceea ce nu e deloc bine din perspectiva crizei medicale în care ne aflăm. Iată explicaţia: Codul administrativ spune că primarul general îşi preia mandatul (depune jurământul) odată cu Consiliul General. Şi primarul şi Consiliul trebuie validaţi anterior de instanţă. Codul administrativ are o formulare uşor neclară asupra instanţei competente pentru Bucureşti: primarul şi consiliul sunt validaţi de judecătoria în raza căreia se află circumscripţia în care au avut loc alegeri. Tribunalul Bucureşti a validat mandatul meu acum câteva zile, apreciind că, întrucât nicio judecătorie de sector nu acoperă circumscripţia Bucureşti, competent este Tribunalul Bucureşti.

Azi însă, printr-un alt complet, Tribunalul Bucureşti a trimis dosarul de validare a consilierilor generali la Judecătoria Sector 1. După motivare (peste 1 – 2 zile), dosarul va ajunge la Judecătoria Sector 1. Probabil Judecătoria va trimite la Tribunal. Se va constata conflict de competenţă şi dosarul va ajunge la Curtea de Apel, care va trimite la Tribunal. După asta vom mai aştepta două zile pentru un eventual apel”, a explicat Nicuşor Dan săptămâna trecută pe pagina sa de Facebook.

Tribunalul Bucureşti l-a validat în funcţia de primar general al Capitalei

„Validează mandatul de primar general al municipiului Bucureşti ales la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020 în persoana domnului Dan Nicuşor Daniel. Prezenta încheiere se comunică de îndată prefectului şi secretarului general al municipiului Bucureşti cu obligaţia aducerii la cunoştinţa publică prin afişare la sediul unităţii administrativ teritoriale, în termen de cel mult 24 ore de la comunicare. Cu drept de apel pentru cei interesaţi în termen de 2 zile de la aducerea la cunoştinţa publică, cererea de apel urmând a fi depusă la tribunal”, se arată în decizia TB.