UPDATE Ora 19
Cea mai lovită bancă de ieri (prăbuşire cu peste 19%), Alpha Bank, continua azi să scadă cu 14,3%. Practic, pe parcursul a doar două zile, Alpha Bank a pierdut circa o treime din valoarea de piaţă.
A doua cea mai afectată bancă de ieri a fost EFG Eurobank (care controlează Bancpost), adică exact cea cu care Alpha Bank a refuzat să mai fuzioneze, deşi iniţial căzuseră de acord asupra fuziunii, pentru a putea face faţă crizei datoriilor suverane ale Greciei. Azi, EFG Eurobank a marcat o nouă scădere dureroasă, de 10,2%, a doua ca amploare de pe bursa din Atena, după ce ieri scădea la un moment dat cu circa 19%. În două zile, banca-mamă a Bancpost a pierdut peste un sfert din capitalizare.
Scăderi importante, de 9,2%, respectiv 8,4%, au înregistrat azi Piraeus şi National Bank of Greece – grupul care controlează Banca Românească.
Ceva mai puţin s-au depreciat azi acţiunile Marfin Bank, cu 7,5%.
Surprinzător, ATEBank a încheiat în creştere cu 1,85%, după ce la un moment dat câştiga 5,6%.
Ieri, căderile au fost provocate de temerile în creştere ale investitorilor ca Grecia să iasă din zona euro, mai ales în urma unui raport al Citi Group care menţiona că acest risc a crescut brusc până la 75%. O ieşire a Greciei din zona euro ar veni după întreruperea acordului cu troica CE-BCE-FMI şi ar însemna ca băncile greceşti şi trezoreria elenă să rămână fără finanţare.