Compania americană PepsiCo, unul dintre cei mai mari lideri ai industriei, a încetat să mai producă băuturile Pepsi, 7UP şi Mountain Dew în Rusia. Acest lucru se întâmplă la aproape şase luni după ce gicantul american anunţa că îşi va suspenda vânzările şi producţia ca urmare a invaziei militare ruse în Ucraina, informează Reuters.

Anunţul companiei PepsiCo a fost făcut după ce jurnaliştii Reuters au vizitat mai multe  supermarketuri şi magazine din Moscova şi alte oraşe din Rusia şi au descoperit doze şi sticle de Pepsi produse inclusiv în lunile iulie şi august la fabricile din Rusia.

PepsiCO și-a continuat activitatea de producție în Rusia după ce a anunțat că se retrage cu scopul de a sancționa Rusia în urma campaniei militare din Ucraina

Într-un comunicat de presă publicat de Reuters, compania PepsiCo a precizat că nu mai produce concentrate pentru PepsiCola, Mirinda, 7Up şi Mountain Dew în Rusia.

„Toate concentratele au fost ulterior epuizate în Rusia şi producţia a încetat”, a declarat un purtător de cuvânt de la PepsiCo la începutul acestei luni, în primele comentarii publice cu privire la acest subiect după ce la începutul lunii martie compania anunţa suspendarea producţiei, vânzărilor şi activităţilor promoţionale şi de publicitate în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al comaniei a precizat că decizia de încetare a producţiei este „în linie cu anunţul nostru din martie” dar nu a dorit să ofere alte detalii cu privire la vânzări.

Potrivit sursei menționate anterior, continuarea producţiei până la această dată face ca băuturile PepsiCo să fie în continuare disponibile la Moscova şi până în extremul orient la Krasnoyarsk şi în Siberia. Proprietarul unei săli de sport din Moscova a dezvăluit că a făcut o comandă pentru Pepsi la mijlocul lunii august.

În 2021, Rusia a fost cea de-a treia mare piaţă pentru Pepsi, după SUA şi Mexic

Mai multe state din Occident au decis să nu sancționeze vânzările de alimente şi băuturi în cadrul măsurilor sale destinate pentru a pedepsi Rusia pentru acţiunile sale ostile din Ucraina.

Însă, faptul că băuturile PepsiCo sunt în continuare disponibile în Rusia scoate în evidenţă complexitatea procesului de retragere. Este important de precizat că în anul 2021, Rusia a fost cea de-a treia mare piaţă pentru Pepsi, după SUA şi Mexic. PepsiCo a operat în Rusia timp de peste 60 de ani şi băuturile sale răcoritoare au fost unul din puţine produse occidentale permise în fosta URSS.