Autoritățile germane au afirmat că intenţionează să semneze contracte pentru GNL în Emiratele Arabe Unite, pentru a aproviziona terminalele pe care le construieşte. Gazoductul Nord Stream 1 prin care gazele rusești ajungeau către Europa a fost închis. În același timp, Spania şi Franţa au subliniat planuri de urgenţă pentru a încerca să evite întreruperile de curent.

„Dacă totul merge bine, economiile în Germania sunt mari şi avem puţin noroc cu vremea, avem… şansa de a trece confortabil iarna”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, după un tur al unui viitor terminal GNL din nordul Germaniei.

Germania va putea conta pe gazele care vor veni din Franța

Compania germană RWE a afirmat că este „în discuţii bune şi constructive” cu Qatarul despre livrările de GNL, înainte de o vizită planificată a cancelarului Olaf Scholz în Golf. Aceștia nu a ajuns încă la o înţelegere.

De asemenea, Germania va putea conta pe gazele care vor veni din Franţa din jurul datei de 10 octombrie, a declarat şeful autorităţii de reglementare a energiei CRE din Franţa, în urma unui anunţ al preşedintelui Emmanuel Macron că cele doiuă ţări se vor ajuta reciproc cu aprovizionarea cu energie.

În Franţa, şefa CRE, Emmanuelle Wargon, a spus că, dacă eforturile grupului energetic EDF de a repara reactoarele nucleare afectate de coroziune vor suferi întârzieri, măsurile „excepţionale” din această iarnă ar putea include întreruperi localizate de electricitate. „Dar nu vor exista reduceri ale livrărilor de gaze pentru gospodării. Niciodată”, a spus ea pentru postul franceinfo.

Preţurile petrolului au stagnat luni, presate de aşteptările privind scăderea cererii globale şi de puterea dolarului american

Depozitele europene de gaze sunt acum în proporţie de 85,6%, iar cele din Germania în proporţie de aproape de 90%, arată datele Gas Infrastructure Europe.

„Stocurile vor continua să fie suplinite în continuare, sprijinite de finalizarea lucrărilor de întreţinere planificate şi de creşterea livrărilor norvegiene începând cu această săptămână”, au declarat analiştii de la Energi Danmark, într-o notă de dimineaţă.

Importurile de cărbune din Europa în 2022 ar putea fi cele mai mari din cel puţin patru ani, au afirmat analiştii.

Preţurile petrolului au stagnat luni, presate de aşteptările privind scăderea cererii globale şi de puterea dolarului american, înainte de o posibilă majorare creştere a dobânzii de referinţă, deşi îngrijorările privind oferta au limitat scăderea.