Dosarul a fost instrumentat și finalizat de către procurorul șef al DNA Iași, Cristina Chiriac. Despre aceasta presa a relatat pe larg că ar fi subiectul unei anchete proprii. Există informații publice conform cărora ar fi reținut înregistrări video care probau acuzațiile de abuz sexual împotriva fostului episcop de Huși.

De asemenea, dosarul în care fostul președinte al CJ Vaslui a fost inculpat a fost „validat” și susținut public de către procurorul șef al DNA, Marius Voineag. Acesta a declarat că „nu există niciun dubiu în ceea ce privește acuzația” adusă lui Dumitru Buzatu.

El a menționat că dosarul a fost rezultatul unui efort extins de cercetare, desfășurat pe parcursul multor luni, în colaborare cu procurori profesioniști și cu o activitate bine coordonată din partea echipei de investigație. Această anchetă i-a adus procurorilor DNA o mai mare vizibilitate.

Dovezile esențiale în cazul lui Dumitru Buzatu, excluse

Prin decizia luată astăzi, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Vaslui a parțial admis cererile și excepțiile referitoare la nulitatea și neregularitatea rechizitoriului emis în Dosarul nr. 19/P/2023 al DNA – Serviciul Teritorial Iași, conform obiecțiilor formulate de fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui.

În linii mari, instanța a admis „excepţia nulităţii mijloacelor de probă constând în înregistrările efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice de către colaboratorul cu identitate reală Bîrzu Iulian şi de către colaboratorul cu identitate reală Savin Emil, şi pe cale de consecinţă dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a mijloacelor de probă excluse”.

Mai exact, cele mai semnificative dovezi ale acuzării, obținute prin intermediul colaboratorilor cu identitate reală, sunt eliminate din dosar și nu vor fi luate în considerare în cursul procesului judiciar.

Procurorii au acum un termen de 5 zile pentru a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă mențin decizia de trimitere în judecată a lui Dumitru Buzatu, sau dacă ei înșiși cer restituirea cauzei, acceptând decizia judiciară.

Dumitru Buzatu
Dumitru Buzatu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Înregistrările ar fi fost obținute în mod nelegal

Cristian Wizner, avocatul fostului lider PSD, a declarat că găsește soluția primei instanțe „absolut firească”, deoarece înregistrările ar fi fost obținute în mod nelegal.

Mai sunt și alte grave probleme cu privire la legalitatea efectuării actelor de urmărire penală și a administrării probelor, a mai precizat avocatul.

 „Este un început bun. Găsesc soluția primei instanțe absolut firească. Avocații noștri au expus și probat în fața judecătorului de cameră preliminară grave și nepermise probleme de legalitate a administrării probelor în faza de urmărire penală. Toate mijloacele de probă reprezentate de înregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice de către colaboratorii cu identitate reală trebuiau a fi excluse din ansamblul material probator.

Aceasta deoarece fuseseră obținute în mod nelegal, cu eludarea nepermisă a normelor incidente în materie, fără sesizarea prealabilă a judecătorului de drepturi și libertăți, în vederea autorizării tehnice și fără obținerea mandatelor de supraveghere tehnică de la instanța competentă. Există însă și alte grave probleme cu privire la legalitatea efectuării actelor de urmărire penală și a administrării probelor, pe care le vom supune cu certitudine analizei instanței de control judiciar, atunci când va fi cazul.

Rezultatul procedurii în camera preliminară are o influență directă determinantă asupra desfășurării judecății în fond, putând fi decisiv pentru stabilirea nevinovăției sau a vinovăției persoanei acuzate. Cu certitudine că mai este mult până la restabilirea realității judiciare în acest dosar, dar există premise încurajatoare pentru aflarea adevărului și pentru înfăptuirea Justiției”, a explicat el.