Biroul Electoral Central a stabilit ordinea pe buletinele de vot

Biroul Electoral Central (BEC) a decis ordinea de pe buletinele de vot pentru partidele politice, alianțele electorale, alianțele politice și organizațiile cetățenilor din minoritățile naționale care au prezentat liste de candidați pentru alegerile europarlamentare și alegerile locale, precum și pentru candidații independenți.

UDMR ocupă prima poziție pe listă, este urmată de PSD-PNL, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, AUR, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), și aliața politică Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei. Pe buletinele de vot, România Socialistă ocupă locul șapte, Partidul România Mare se află pe locul opt, Partidul Patrioţilor pe locul nouă, Partidul Alternativa Dreaptă pe locul zece, Partidul S.O.S. România pe locul 11 și Partidul Diaspora Unită pe locul 12.

Candidații independenți sunt ordonați astfel pe buletinele de vot:

  • locul 13 – Paula-Marinela Pîrvănescu;
  • locul 14 – Vlad-Dan Gheorghe;
  • locul 15 – Nicolae Bogdănel Ştefănuţă;
  • locul 16 – Dumitru Silvestru Şoşoacă.

Înainte de tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii de pe buletinele de vot, BEC a confirmat că candidaturile pentru alegerile europarlamentare și alegerile locale au devenit definitive.

30 aprilie este data limită de depunere a candidaturilor

Data limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile locale este 30 aprilie. La 8 mai 2024, candidaturile pentru alegerile autorităților administrației publice locale din 2024 devin definitive.

Pentru ambele scrutine, până la 10 mai 2024, va fi făcută publică delimitarea și numerotarea fiecărei secții de votare din țară, precum și adresele acestora.

Pe 10 mai, începe campania

La data de 10 mai 2024, va debuta campania electorală, care se va încheia la ora 7:00 pe 8 iunie 2024. Procesul de votare pentru ambele scrutine va începe la ora 7:00 pe 9 iunie 2024 și se va încheia în aceeași zi, la ora 22:00. Cei care se află la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care așteaptă în afara sediului pentru a intra, pot vota până la ora 23:59.

După numărarea voturilor și rezolvarea oricăror sesizări sau contestații, rezultatele alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale și pentru membrii din Parlamentul European din România, începând cu anul 2024, vor fi validate și publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.