Agroturismul este una dintre variantele de afaceri care îi surâde baciului hunedorean. El pregătește o unitate de cazare pentru persoanele care urmează să îi viziteze ferma sau pentru vechii clienți care l-au mai colindat. Andreșoi a cumpărat deja un conac vechi în care urmează să investească o anumită sumă pentru reabilitarea acestuia.

CAPITAL: Ce achiziții ați făcut, direct sau prin intermediul firmelor deținute, în 2020, respectiv în 2021? Care a fost valoarea fiecărei tranzacții?

Dumitru Andreșoi: Pe persoană fizică avem achiziții care constau în pășuni și fânețe în valoare de 520.000 euro în anul 2020 și 660.000 euro în anul 2021. Prin intermediul celor 5 societăți comerciale prin care desfășurăm activități agricole (cultură mare și zootehnie), am investit în achiziții de teren arabil, achiziții de camioane pentru transportul cerealelor, camioane pentru transportul animalelor, tractoare, combine, mașini și utilaje agricole, 2 ferme zootehnice, iar pe lângă toate acestea, s-au mai construit 4 noi adăposturi de îngrășare de ovine de mare capacitate. La ora actuală cele 5 ferme de îngrășare pe care le deținem au o capacitate de 120.000 capete/serie. Investiția totală 3.300.000,00 euro în 2020 și 4.800.000,00 euro în anul 2021.

CAPITAL: Care au fost cele mai mari realizări și care au fost cele mai mari eșecuri din ultimii ani? Care au fost greșelile din care ați învățat lecții importante în derularea afacerilor?

Dumitru Andreșoi: Cea mai mare realizare în sectorul vegetal este faptul că începând cu anul 2016, am achiziționat prima fermă cu o suprafață de 380 ha teren arabil. Astăzi, exploatăm peste 6.500 ha de teren agricol care este cultivat cu porumb, grâu, orz, orzoaică, mazăre, răpită și plante de nutreț și dotarea cu autocamioane pentru transportul cerealelor, animalelor și furajelor, precum și un parc de tractoare, combine și utilaje agricole moderne, iar pe partea zootehnica am reușit să administrăm în jur de 12.000 ha pășuni și fânețe și să ajungem la o capacitate de 120.000 de capete de tineret ovin la îngrășat pe serie, în cele 5 ferme pe care le dețin.

CAPITAL: Ce investiții aveți în sectorul imobiliar atât în țară, cât și în stăînătate?

Dumitru Andreșoi: În afară de afacerea din agricultură, zootehnie, am investit în achiziția unui conac în localitatea Bretea Română, unde începând cu anul 2022 o să-l resturam pentru al transformă într-o unitate de cazare și un restaurant, pentru că cei care ne vizitează să fie satisfăcuți de serviciile pe care le oferim.

CAPITAL: În ce domenii ați investit în acest an și în ce domenii intenționați să investiți în viitor?

Dumitru Andreșoi: De moment în agricultură (sector vegetal și zootehnic), iar în viitor, chiar și în turism.

CAPITAL: La ce suma evaluați afacerile și investițiile dvs la sfârșitul anului 2020?

Dumitru Andreșoi: Investițiile din 2001 până în anul 2021, pe persoană fizică și pe cele 5 societăți comerciale prin care desfășurăm activitatea atât în cultură mare cât și în zootehnie se ridică la 80 – 85 milioane de euro.

CAPITAL: Ce hobby-uri aveți și care sunt destinațiile dvs. preferate pentru  vacanță? Care sunt proiectele de responsabilitate socială în care v-ați implicat și de ce le-ați ales?

Dumitru Andreșoi: Ca hobby, îmi plac drumețiile pe munte, iar ca destinație de vacanță prefer stațiunile din România.  Din anul 2004 organizăm cea mai mare sărbătoare de ovine din România, denumită Țurcana Regina Munților. Am ales să organizăm acest eveniment, pentru a da posibilitatea crescătorilor de ovine din județul hunedoara să își poată valorifica animalele cât și produsele obținute de la acestea pe timpul anului, produse care sunt foarte apreciate de vizitatori care în fiecare an vin în număr tot mai mare la această sărbătoare.

CAPITAL: Cum v-a influențat din punct de vedere financiar criza COVID-19?

Dumitru Andreșoi: Ținând cont că anul 2020 și anul 2021 au fost ani in care grupul de firme Andresoi a avut creșteri pe toți indicatorii, pot spune că nu ne-a afectat direct și sper că nici pe viitor să nu avem probleme majore din cauza Covid-19.