Mii de firme de contabilitate sunt somate să se înscrie în Camera Consultanţilor Fiscali (CCF), pånă în noiembrie. Disputa dintre contabili şi consultanţii fiscali a intrat în etapa ameninţărilor cu procese penale.

În timp ce consultanţii îşi revendică dreptul exclusiv de a da sfaturi în domeniul fiscalităţii, contabilii susţin că au cel puţin aceeaşi expertiză, sunt concuraţi neloial, iar firmele vor plăti mai mult pentru a asigura supravieţuirea unei caste create politic.

Într-o scrisoare semnată de prim-vicepreşedintele CCF, Constantin Văduva, administratorii firmelor de contabilitate sunt avertizaţi că vor suferi sancţiuni penale pentru fapte de „concurenţă neloială“ dacă nu se vor înscrie în CCF pånă pe 27 noiembrie. Somaţia este justificată, potrivit scrisorii, de obiectul de activitate al acestor firme, care este, conform codului CAEN 6920, „activităţi de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal“.

În replică, directorul executiv al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Romånia (CECCAR), Emil Floriţă, spune că adresa CCF este un „proces de intenţie“ şi o „gafă enormă“, pentru că nu toate firmele de contabilitate practică şi consultanţa fiscală. „CCF a apărut anormal, este o creaţie a guvernului, nu este o asociaţie firească între persoane cu aceeaşi profesie“, a declarat reprezentatul CECCAR, acuzånd că acest for are, pe långă interesul de a crea artificial o piaţă pentru membrii săi, şi interese financiare. „Taxele sunt foarte mari comparativ cu ale CECCAR. Este evident că au interese financiare, din moment ce la o sesiune de examen, din nouă mii de candidaţi, care au plătit taxe, doar 24 au promovat. Totodată, cheltuielile cu taxele de autorizare şi cotizaţiile vor fi recuperate prin creşterea tarifelor pentru clienţi“, susţine directorul CECCAR.

Înscrierea în Camera Consultanţilor Fiscali presupune, în afara taxelor, promovarea unui examen de către cel puţin un asociat al firmei. Pentru a-şi proteja interesele, Camera a prevăzut chiar amenzi, între 15 şi 25 de mii lei, pentru toţi cei care acordă consultanţă sau folosesc această titulatură. CECCAR respinge aceste pretenţii şi speră ca Guvernul să stipuleze în lege că experţii contabili pot oferi consultanţă. Admit, totuşi, că au şanse reduse, în condiţiile în care preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Daniel Chiţoiu, este şi preşedintele ANAF, iar conducerea CCF este majoritar formată din funcţionari ai ministerului.

Măsuri abuzive

CCF a mai fost acuzată, alături de instituţia care a creat-o şi sub al cărei control încă se află – Ministerul Finanţelor -, de tentative de a crea artificial o piaţă pentru membrii săi. Anul trecut, a fost introdusă, prin ordonanţă de urgenţă, o modificare în Codul de procedură fiscală, prin care firmele erau obligate să vizeze declaraţiile anuale pe profit la un consultant fiscal, începånd din 2008. Prevederea a fost respinsă în Senat şi, pånă în prezent, nu a fost discutată şi în Camera Deputaţilor. Pentru a ieşi din situaţia haotică, Guvernul a amånat obligaţia pentru 2010.

Managerii de companii consideră că măsura impusă de Finanţe este abuzivă. „Am apelat la un consultant. Era o chestiune legată de accize: un domeniu foarte sensibil şi unde mi se părea că pot fi interpretări. Am vrut un răspuns din două surse pentru a evita luarea unei decizii greşite“, a declarat Dumitru Tosa, vicepreşedinte Zarea SA. Dacă firmele mari îşi permit să ceară sfaturi pe mulţi bani la marile companii de consultanţă, cun sunt cele din „Big Four“, managerii firmelor mici spun că ajutorul contabilului este suficient. „Doar dacă am avea mai mulţi clienţi externi, dacă activitatea noastră s-ar desfăşura în mai multe sedii secundare sau ne-am extinde în alte domenii, am avea nevoie şi de un consultant fiscal“, spune Marian Stoian, manager al companiei de consultanţă în afaceri Initial Advisory. Şi Camelia Gheorghe, director executiv al firmei de resurse umane Promeso Consulting, crede că această obligaţie ar fi un abuz. „Putem apela la un consultant doar atunci cånd avem nevoie“, explică aceasta.

Experţii contabili sunt convinşi că firmele romåneşti vor fi obligate de stat să suporte costuri suplimentare, doar pentru a da „o påine“ consultanţilor fiscali, în condiţiile în care piaţa pe care aceştia ar activa firesc este mică, puţine firme apelånd de bunăvoie la serviciile lor.

Taxele Camerei Consultantilor Fiscali

PERSOANE FIZICE
• Taxă de înscriere la examen: 500 de lei
• Taxă de înscriere în Camera Consultanţilor Fiscali: 1.000 de lei
• Cotizaţie fixă: 300 de lei
• Cotizaţie variabilă: 0,5% din cifra de afaceri

SOCIETAŢI COMERCIALE
• Taxă de autorizare: 2.000 de lei
• Cotizaţie fixă: 500 de lei
• Cotizaţie variabilă:
– 0,5% din cifra de afaceri pentru o cifră de afaceri sub 100.000 de euro
– 1% din cifra de afaceri pentru firme cu cifre de afaceri între 100.001 şi 1.000.000 de euro
– 1,5% din cifra de afaceri  la cifre de afaceri de peste 1.000.000 de euro