Fentanil și Oxicodonă vândute la … liber

Accidentul de la 2 Mai, când un șofer drogat a omorât doi tineri și a accidentat grav alți doi, a readus în prim-plan lupta antidrog.

Procurorii DIICOT şi poliţişti de la BCCO Bucureşti au efectuat joi trei percheziţii domiciliare în Capitală. Acțiunea a avut loc într-o cauză cu trafic de droguri de mare risc cu comprimate de Fentanil şi Oxicodonă. Acestea sunt cele mai periculoase droguri existente în prezent pe piaţă.

Conform DIICOT, în cadrul acţiunii „Himera”, s-a reţinut faptul că în perioada 2022 – 2023 un angajat din farma a comercializat în mod repetat droguri de mare risc. El a vândut peste 10.000 de comprimate ce conţin ca substanţă activă Fentanil. Și aproximativ 700 de comprimate de Oxicodonă. Angajatul a mai comercializat și 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi ce conţin ca substanţă activă Fentanil şi comprimate de codeină.

Potrivit surselor, bărbatul este angajat la un depozit deţinut de o firmă din domeniul farmaceutic. El a fost prins în flagrant în timp ce deţinea zeci de cutii cu comprimate cu substanţa activă Fentanil. Acestea erau destinate comercializării. Se efectuează verificări cu privire la modul în care societate aplică şi respectă normele legale.

Substanță mai puternică de 100 de ori decât morfina

Fentanilul şi Oxicodona sunt cele mai periculoase droguri de mare risc existente pe piaţă. Ele au în mod frecvent efect letal.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanil este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Potrivit agenţiei americane DEA, agenția americană antidrog, „este atât de puternic încât chiar şi un microgram poate ucide un om”.

Conform aceleiaşi surse, în anul 2022, Fentanil a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în SUA. Ca răspuns la această situaţie alarmantă, la iniţiativa guvernului american, a fost constituită Coaliţia globală privind ameninţările asociate drogurilor sintetice, la care participă şi România.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică. Este utilizat pentru tratamentul durerilor severe. Face parte din categoria medicamentelor cu regim special. Poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripţii medicale, întrucât prezintă un risc major de dependenţă. Oxicodona poate fi întâlnită pe piaţa farmaceutică sub denumirea de „Oxidolor”, „Oxycontin” sau „Oxycodonă”.