Valoarea unui caine de rasa este data, in egala masura, de frumusetea si de inteligenta sa. Cand acestea sunt etalate in fata prietenilor, de exemplu, bucuria posesorilor nu are margini. In aceste clipe, timpul petrecut cu patrupedul pentru a-i insufla o buna crestere este dat uitarii.
De cele mai multe ori, primele lectii de dresaj sunt tinute chiar de stapan. Daca acesta poseda minimum de cunostinte in domeniu, sansa de a obtine rezultate este destul de mare. Chiar daca acestea vor fi modeste, pentru multi ele sunt satisfacatoare. In cazul unei nereusite, se recomanda ajutorul unui profesionist.
In tara noastra meseria de dresor nu este inca recunoscuta. O parte din cei care o practica s-a scolit prin strainatate. De la acestia, meseria a fost furata de pasionati si de cei care au vazut in dresaj o afacere trasnet. In prezent, lupta intre ofertantii de astfel de servicii a atins cote ridicate. Denigrarea concurentei este o moda de la care putini se abat. Cu alte cuvinte, sa nu va prinda mirarea atunci cand, in loc sa vi se prezinte scoala proprie de dresaj, vi se va vorbi de concurenta, sau vi se vor baga sub nas diverse articole de specialitate inspirate din reviste de peste hotare. Fraze de genul „noi practicam cele mai bune tarife din punctul de vedere al calitatii serviciilor oferite”, „scoala noastra ofera cele mai moderne conditii de pensiune”, „dresajul pe care il face X este egal cu zero”, sunt doar cateva dintre armele pe care le utilizeza dresorii pentru a-si convinge clientii. Deci, nu va lasati aburiti. Solicitati un portofoliu de clienti si incercati sa discutati cu doi – trei dintre ei
Oferta scolilor cuprinde trei etape: dresaj elementar (de educare), in care cainele invata unde sa doarma, unde sa-si faca nevoile, sa mearga in lesa, sa vina atunci cand este chemat sau sa stea in diferite pozitii, dresaj preliminar (sau de disciplinare), in care cainele este invatat sa sara peste obstacole, sa astepte, sa nu manance de pe jos, si dresajul specializat (dresajul cainilor ciobanesti, dresajul cainilor de paza -aparare si utilitari – caini antidrog, de avalanse si catastrofe, de insotire, de paza, de urma, pentru distrugerea rozatoarelor, pentru persoane handicapate, salvatori de la inec, de tractiune, sanitari -, dresajul cainilor de vanatoare, dresajul cainilor de companie si dresajul ogarilor).
In caz de esec,
dresorii acuza cainii
Majoritatea celor care apeleaza la scolile de dresaj solicita doar disciplinarea patrupedului. Perioada de instructie dureaza aproximativ 30 de zile, dar poate creste sau scade in functie de calitatile cainelui. Dresorii profesionisti sunt ultima solutie atunci cand exista probleme de comportament ori cand posesorul nu are timp sau rabdare pentru a lucra cu patrupedul.
Daca intentionati sa lasati cainele in pensiune, este recomandat sa treceti de minimum doua ori pe saptamana si sa vedeti in ce stadiu se afla pregatirea. „Daca nu exista rezultate dupa cateva sedinte este mai bine sa schimbati dresorul”, spune dresorul Sorin Blaga. Se impune astfel sa cereti ca plata sa fie facuta pe parcurs sau chiar pe sedinta, pentru ca riscul este mare. Nici un dresor nu ofera garantii. Puteti constata ca, dupa ce ati dat toti banii, patrupedul nu raspunde la comenzi. Astfel de situatii apar si in cazurile cand se trece direct la dresaj. „Inainte de inceperea dresajului cainele trebuie testat pentru a putea cunoaste care sunt capacitatile de lucru, dar mai ales limitele. Astfel, clientul poate sti inca de la inceput in ce masura se vor putea obtine rezultatele dorite”, precizeaza Gabriel Cocu, directorul scolii de dresaj cu acelasi nume.
Relatia stapan – caine este foarte importanta. Pot exista caini foarte buni (dotati pentru dresaj), care obtin rezultate exceptionale in urma dresajului, dar care se pierd cu timpul din cauza stapanului care nu stie sau nu are timp sa lucreze corect comenzile. Un aspect important in cazul in care se doreste lasarea cainelui in pensiune il constituie cunoasterea conditiilor de cazare, respectiv starea padocurilor: daca sunt suficient de mari si curate, care sunt conditiile de pregatire a hranei s.a.

Aurelian Buliga