Sistemul bancar nu va avea un rol suficient de puternic pentru a fi motor al creşterii economice în 2010, întrucât dificultăţile legate de creditele neperformante nu se vor încheia, iar cererea şi oferta de împrumuturi nu se vor restabili în totalitate, consideră Ion Drăgulin, director în BNR.

„Este puţin probabil ca sistemul bancar să fie în 2010 un element dinamizator. Cred că în 2010 nu vom fi încheiat ciclul de dificultăţi legate de creditele neperformante, iar cererea şi oferta de împrumuturi nu se vor restabili în totalitate. Sistemul bancar va avea un rol insuficient de puternic pentru a fi un motor al creşterii economice”, a spus şeful direcţiei de stabilitate financiară a băncii centrale, Ion Drăgulin, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

El a precizat că este un lucru bun că rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) se redresează, pe fondul unei creşteri importante a provizioanelor.

„Munca noastră sugerează că provizioanele nu sunt nici pe departe supradimensionate”, a spus Drăgulin.

Ultimele date privind evoluţia creditului nu reflectă realitatea

Oficialul BNR a menţionat că perspectiva indicatorului de nerambursabilitate indică că nivelul datoriei la risc este neacoperit de provizioane, prin urmare a insista pe o revedere completă a provizioanelor este dificil de asumat.

El consideră că ultimele date privind evoluţia creditului nu reflectă realitatea, pentru că reprezintă internalizări ale împrumuturilor anterior externlizate.

„Evoluţia creditului în sens pozitiv are o explicaţie dezolantă, în sensul că nu e aşa. E vorba de portofolii externalizate şi apoi reinternalizate”, a adăugat Drăgulin.

Directorul general al Aviva Investors, Eugen Voicu, a menţionat că băncile româneşti nu se află neapărat într-o poziţie fragilă, întrucât sunt destul de puternice şi nu au fost foarte afectate de criza financiară.

„Cred că băncile vor găsi o cale să pună umărul la relansarea economică, dar nu ştiu dacă lucrurile se vor vedea în 2010 sau mai degrabă în 2011”, a afirmat Voicu.

SURSA: Mediafax