Trebuie să recunosc că am rămas puțin surprins de această declarație, postare. Dar cu tot calmul, pe care știți că-l am, vreau să vă spun: este greu să-mi spună mie cineva că eu nu țin la stabilitatea acestei țări. Nimeni nu poate să-mi spună lucrul acesta. (…) Sunt un om destul de responsabil, dar îi mulțumesc premierului pentru grija pe care o poartă pentru stabilitatea țării. În ceea ce privește alte alegeri, nu cred că e cazul. În același timp, eu zic că în afară de aceste afirmații și aceste predicții cred că ar fi bine să ne uităm mult mai atenți la ce s-a întâmplat cu programul de guvernare”, a afirmat Dragnea, la România TV, adăugând că ultima oară a vorbit cu Sorin Grindeanu în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Liderul PSD a precizat că săptămâna viitoare vor fi adoptate unele decizii în Comitetul Executiv Național al partidului, în urma evaluării stadiului de implementare a programului de guvernare de către actualul Executiv.

„În funcție de finalul analizei și de pachetul de propuneri săptămâna viitoare vom adopta decizii în CEx, dar nu cu patimă. Adică poate să fie o decizie în care tot Guvernul rămâne exact așa cum e, sau pot apărea schimbări. Eu nu am experiența politică a primului ministru, dar eu am condus partidul în aceste alegeri și se pare că PSD a câștigat alegerile și PSD a obținut un vot important, 48,5% din locurile din Parlament, pe baza programului de guvernare. E bine să-și aducă aminte toți, e bine să nu se aștearnă uitarea pe mințile nimănui, eu nu am spus în campanie niciun nume pentru prim-ministru. Am spus în campanie că eu ies în fața românilor cu un program care le face viața mult mai bună și face din România o țară puternică și dezvoltată. N-am vorbit despre persoane. Stabilitatea unei țări nu stă într-o persoană, nici în trei persoane, nici în zece persoane, stabilitatea unei țări stă în nivelul de dezvoltare”, a subliniat Liviu Dragnea.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat duminică seara, într-o postare pe Facebook, că România are nevoie de stabilitate și predictibilitate, iar românii au arătat la votul din decembrie că vor un guvern stabil, cu largă susținere parlamentară, iar această încredere acordată de alegători nu trebuie „înșelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri”

 

„România are astăzi în față mai multe oportunități, care ne pot îndrepta decisiv pe drumul progresului și prosperității. Dar pentru asta avem nevoie de stabilitate și predictibilitate.Votul din decembrie 2016 ne-a arătat că și românii vor același lucru: un guvern cu largă susținere parlamentară și stabil. Această încredere pe care ne-au acordat-o românii nu poate fi înșelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri — într-un cuvânt INSTABILITATE”, a scris șeful Guvernului, în mesajul de pe pagina sa de Facebook.

Dragnea: Premierul, pentru acest program de guvernare, trebuie să fie un om nebun de harnic

Președintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că un premier care să pună în aplicare programul de guvernare integral trebuie să fie un om foarte harnic, chiar „nebun de harnic”, dar, în același timp, a precizat că nimeni „nu-i pune capul pe butuc” actualului șef al Executivului, Sorin Grindeanu.

 

„Premierul, pentru acest program de guvernare, trebuie să fie un om foarte, foarte harnic, nebun de harnic, cu capacitate de muncă foarte mare, cu o capacitate de înțelegere foarte mare și fără lene. Lene nu în sensul obișnuit al cuvântului, adică fără liniște. Nu ai voie niciun minut să lași ceva pe tânjeală, pentru că te-ai lăsat un minut pe tânjeală, o lasă și ministrul cinci minute, o lasă și secretarul de stat un sfert de oră și până la funcționarii care trebuie să implementeze tot se ajunge la o oră, două, după aceea se ajunge la zile și săptămâni”, a declarat Dragnea duminică seara, la România TV.

Potrivit acestuia, discuțiile cu membrii Cabinetului continuă și luni și marți, iar rostul acestei evaluări este să se asigure ca măsurile adoptate din programul de guvernare să nu fie în pericol să fie anulate mai târziu.

 

„Dacă la finalul analizei ajungem la concluzia că nu trebuie făcută nicio modificare în Guvern, ba dimpotrivă, le dăm și premii, așa o să facem. Dacă o să ajungem la o altă concluzie, aceea o să fie decizia pe care o luăm”, a precizat liderul social-democraților.

Întrebat dacă ia în considerare faptul că președintele Iohannis îl apreciază pe premierul Grindeanu, Dragnea a răspuns că „e un lucru bun, este o dovadă de maturitate”, iar buna înțelegere dintre șeful statului și prim-ministru „cântărește mult”.

„Dar am ajuns în situația ca premierul Grindeanu să fie salvat? Doar nu-i pune nimeni capul pe butuc. Nici n-am spus eu că trebuie schimbat premierul Grindeanu. De ce atâta agitație, de ce atâta supărare și nervozitate, de ce atâta groază la unii? Vorbim despre o evaluare. Și la școală se mai dau note. Nu toți rămân repetenți după un examen, se mai întâmplă”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a criticat lipsa ministrului de Finanțe de la ședința de plen a Camerei Deputaților în care s-a adoptat legea salarizării unitare, dar despre absența premierului nu a comentat.

„Nu vreau să vorbim despre invitație, nu suntem la nuntă. Eu nu m-am exprimat de ce n-a fost sau de ce a fost premierul în Parlament, este problema dumnealui. Ministrul de Finanțe trebuia să vină în Parlament, pentru că liderul de grup al nostru și-a luat angajamentul că va fi prezent în plen ca să spună câteva lucruri. N-am vorbit cu dumnealui. Am înțeles că a trebuit să plece la Paris. Numai că nu a plecat la prima oră, a plecat puțin mai târziu. Dar probabil că ești ocupat când pleci undeva să-ți faci bagajul”, a spus Dragnea.

Președintele PSD a subliniat că aceste declarații și certuri din spațiul public nu rămân în istorie, ci doar faptul că alegerile legislative din 2016 au generat un program de guvernare care a fost pus în practică și România s-a schimbat.

„Îmi pare rău că dl Grindeanu tot continuă să dea replici și i-am spus și părerea mea, că e foarte bine să stea mai mult pe guvernare, dar este decizia dumnealui, este un om politic și își asumă…. Nu știu dacă s-a schimbat în rău sau în bine. În continuare cred că este un om de bună credință și sper ca în continuare să rămână un om de bună credință și dacă este animat de stabilitate și de dorința de a dezvolta această țară, să acționeze în consecință. Eu n-am spus o decizie, o propunere, deocamdată, cu are o să merg în Comitetul Executiv Național. De ce atâta agitație? Am văzut și alți oameni care, sigur, mă impresionează, oameni care ne-au înjurat, care ne-au blestemat ani de zile, acum sunt foarte preocupați de soarta PSD. Chiar mă impresionează, asta înseamnă că deja cred că avem 70% susținere ca și partid. (…) Nu știu dacă pleacă de la dl Grindeanu. Eu am citit cu atenție ce a spus și chiar sunt pe gânduri și o să analizez fiecare cuvânt din acea declarație sau postare, nu știu exact ce este. O să-l sun și pe dl Tăriceanu să ne gândim serios la acea declarație”, a arătat Liviu Dragnea.

Șeful social-democraților a accentuat faptul că nu-l influențează astfel de declarații: „Ele sunt generate de tot felul de trăiri pe care astăzi le ai, mâine nu le mai ai. (…) Dacă iei decizii hormonal, dacă iei decizii bazate pe nervi, pe bucurii, pe că-ți pierzi mințile sau că ești exaltat, sunt decizii proaste. (…) Nu mă influențează nici ce spune d-na Firea, nici dl Bădălău, nici dl Grindeanu”.

AGERPRES