Preşedintele regiunii spaniole Catalonia, Artur Mas, a cerut Guvernului central spaniol să permită organizarea unui referendum privind independenţa acestei regiuni din nord-estul Spaniei, în anul ce va începe.

"Profit de acest mesaj cu ocazia sfârşitului anului pentru a-i cere statului să ne lase să votăm, să audă vocea poporului catalan şi să nu ridice ziduri pentru a-l înăbuşi", a declarat Mas, într-un mesaj pentru un post de televiziune.

Mas, care face parte din coaliţia conservatoare Convergenţă şi Uniune (CiU), a anunţat pe 12 decembrie că a ajuns la un acord cu alte trei forţe catalane, conduse de republicanii din Stânga republicană a Cataloniei (ERC), privind organizarea unui referendum pentru independenţă, la 9 noiembrie 2014, relatează Mediafax. Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a indicat însă că acest referendum nu va avea loc.

În schimb, Scoţia a reuşit să ajungă la un acord cu premierul britanic David Cameron privind organizarea unui referendum, în septembrie 2014. Rămâne de văzut aşadar dacă pe parcursul lui 2014 Europa va avea un referendum sau două pentru independenţă.

Sursa: RFI