În sistemul de compensare-decontare şi registru – RoClear au fost înregistrate, la cererea unui intermediar din România, două noi instrumente financiare: certificatele Volksbank pe indicele ROTX şi certificatele Volksbank pe indicele CROX emise de Österreichische Volksbanken AG.

„Daca 2008 a fost caracterizat, cel puţin din punctul nostru de vedere, ca fiind un an al premierelor pe piaţa de capital din România, se pare că nici 2009 nu se lasă mai prejos. După prima decontare internaţională, realizată cu succes în urmă cu puţină vreme, Depozitarul Central înregistrează, tot în premieră, în sistemul pe care il administrează, respectiv RoClear, primele certificate pe indice, investitorii având, astfel, posibilitatea de a-şi diversifica portofoliile” , a declarat directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu.

Certificatele pe indice (Index Certificates) intră în categoria produselor structurate, având ca activ suport un indice bursier a cărui unitate de mărime stă la baza valorii respectivelor certificate. Primul tip de certificat are ca activ suport indicele ROTX. Acesta este un indice de preţ ponderat cu capitalizarea free float, care reflectă evoluţia celor mai lichide acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, fiind calculat şi diseminat în timp real de Bursa de Valori din Viena (Wiener Börse AG).   

Al doilea tip de certificat are ca activ suport indicele CROX. Acesta este un indice de preţ ponderat cu capitalizarea celor mai tranzacţionate acţiuni listate la Bursa de Valori din Zagreb – Croaţia, fiind calculat şi diseminat în timp real tot de către Wiener Börse AG.