Spre deosebire de produsele structurate tranzacţionate în prezent la BVB, dintre cele mai riscante şi adresate speculatorilor, certificatele cu capital protejat asigură o protecţie de 96% a investiţiei iniţiale, ceea ce înseamnă că la scadenţă investitorii pot pierde, în cel mai rău caz, numai 4% din suma investită, dar pot câştiga în cazul unei evoluţii favorabile a pieţei.

Certificatele au ca activ suport acţiunile producătorului de articole sportive adidas AG, au valoarea nominală de 100 lei şi scadenţă la un an şi 10 luni, iunie 2016, a precizat Darie Moldovan, consultant strategie la casa de brokeraj Broker Cluj.

Potrivit reprezentanţilor casei de brokeraj, au fost alese acţiunile adidas AG ca activ suport pentru că firma are notorietate, este o companie foarte mare, are expunere la nivel global şi este tranzacţionată pe o piaţă europeană. Mai mult, casele de brokeraj străine recomandă preţuri mai mari decât preţul curent pentru acţiunile adidas.

Acţiunile adidas sunt tranzacţionate la Bursa de la Frankfurt şi sunt în componenţa indicelui bursier DAX şi a altor 11 indici bursieri. Valoarea certificatelor cu capital protejat creşte sau scade de două ori mai încet decât dinamica acţiunilor adidas, iar protecţia de 96% este asigurată la maturitate, ceea ce înseamnă că în acest interval, în cazul unei evoluţii nefavorabile, valoarea certificatelor poate scădea sub nivelul asigurat de protecţia capitalului.

Potrivit Broker Cluj, noile instrumente financiare reprezintă o soluţie de investiţii cu risc controlat anticipat şi pot fi un bun înlocuitor al depozitelor bancare.

Evoluţie în scădere a BVB, la o oră de la deschiderea şedinţei

Bursa de la Bucureşti a evoluat, luni, în scădere, iar indicele de referinţă BET a pierdut 0,3% din valoare la o oră de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

Rulajul pieţei de acţiuni se cifra la 2,27 milioane de euro, susţinut de tranzacţiile cu acţiunile Focului Proprietatea, SIF2 Moldova şi ale SIF3 Transilvania.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, înregistra, de asemenea, o variaţie negativă faţă de închiderea de vineri, cu 0,24%, însă indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o apreciere de 0,35%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,17%, indicele BET-NG al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi s-a depreciat cu 0,22%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a câştigat 0,12%.

Sursa: Agerpres