Fiscul nu a recuperat până în prezent nici măcar cheltuielile statului cu instrumentarea acestui dosar. Numai expertiza, care a stabilit prejudiciul uriaş, a costat 800.000 de euro, scrie publicația.

În februarie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat 6 foşti directori ai companiei de stat la pedepse grele cu închisoarea, până la șapte ani. Directorii au fost găsiţi vinovaţi că au încheiat contractele păguboase pentru Hidroelectrica cu aşa zişii băieţi deştepţi din Energie, printre ei, cel mai important, fiind Bogdan Buzăianu de la fosta Energy Holding. Şi fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a primit patru ani de închisoare pentru că, deşi a fost avertizat, a închis ochii la jaf.

”Problema este că statul nu prea are de unde să recupereze banii furaţi. Averea foştilor directori Hidroelectrica condamnaţi depăşeşte cu puţin 1.000.000 de euro, sumă suficientă doar pentru o eventuală recuperare a cheltuielilor judiciare ale statului, dar nu şi pentru recuperarea pagubei de 100 de milioane de euro”, notează publicația.

Nicio persoană juridică, firmă sau companie, niciun ”băiat deştept”din energie nu a fost anchetat, arată CIM.

De asemenea, niciun politician, cu excepţia lui Codruţ Şereş, nici unul dintre foştii miniştri ai Economiei, pe vremea cărora au fost semnate contractele păguboase cu băieţii deştepţi, fie că se numeşte Dan Ioan Popescu sau Călin Popescu Tăriceanu, nu au fost luaţi la întrebări de procurorii DIICOT. Procuroarea DIICOT Adriana Cristescu, acum pensionară, cea care a instrumentat marele dosar Hidroelectrica, s-a limitat la a-i ancheta doar pe foştii directori ai companiei de stat care au semnat contractele cu aşa-numiţii băieţi deştepţi din Energie.

Mai mult, chiar şi foştii directori trimişi după gratii timp de șapte ani, cum este cazul lui Eugen Pena, sunt acum acasă bine-merci, fiind eliberaţi condiţionat.