Aceasta perspectiva se bazeaza pe banii romanilor care muncesc in strainatate, sume care ar putea fi mai mari decat cele trei-patru miliarde euro estimate, vorbindu-se de un nivel de circa sase miliarde. La aceasta se adauga investitorii straini care vor sa achizitioneze active romanesti, atrasi de aprecierea leului, cat si fondurile de la Uniunea Europeana.


Saptamana trecuta, euro a coborat pana la 3,5086, insa vineri a urcat la 3,5367 lei, in timp ce dolarul a fluctuat intre 2,8522 si 2,9034 lei.


Exportatorii au inceput sa se obisnuiasca cu noul prag al euro, de 3,5 lei, in timp ce importatorii au amintirea proaspata a cursului de 3,6 lei, asa ca acum toata lumea este multumita.


“O inchidere a lunii la 3,5 lei nu ar trebui sa mire, avand in vedere ca scaderea leului de la finele saptamanii s-a datorat unor ordine mai mari venite de pe segmentul clienti, comenta evolutia pietei un dealer bancar. S-ar putea ca unele fonduri straine sa isi fi retras o parte din profiturile obtinute de pe piata de capital sau financiara”.


Investitorii de la Sibiu mizeaza pe mentinerea euro in jurul acestui nivel, atat pentru septembrie, cat si pentru Craciun, preturile futures fluctuand intre 3,48 si 3,5 lei, respectiv 3,4799 si 3,5350 lei.
Au aparut insa analize care indica un curs al monedei unice pana la sfarsitul anului de 3,15 si de 2,80 lei in 2006. Aceste perspective i-au in calcul incapacitatea economiei romanesti de a absorbi sumele intrate. Pe pietele internationale, moneda americana nu a reusit sa isi conserve castigurile de la inceputul saptamanii, cand paritatea coborase la 1,2134 dolari. Euro a reusit chiar sa urce pana la 1,2340 dolari, insa analistii internationali considera ca aceasta miscare a fost generata de factori tehnici si nu de unii fundamentali.