Ei au lansat un atac în toată regula la adresa fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, un posibil rival al lui Trump în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Miliardarul republican este vizat de această procedură istorică din cauză a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la Joe Biden şi la afacerile fiului acestuia, Hunter Biden, în această fostă republică sovietică cangrenată de corupţie, scrie news.ro.

De ce democrații au vrut ca Trump să fie inculpat

Majoritari în Camera Reprezentanţilor, democraţii l-au inculpat (”impeachment”) la 18 decembrie pe Trump – fără vreun vot republican – de ”abuz de putere” şi ”obstrucţionarea activităţii Congresului”.

Ei consideră că preşedintele a încercat să-şi ”murdărească” potenţialul adversar, cu scopul de a-şi facilita realegerea şi că a folosit mijloacele statului în acest scop, blocând un ajutor militar crucial destinat Kievului, aflat în conflict cu Rusia, notează sursa mai sus menționată.

Ce spune apărarea lui Donald Trump

În pledoaria sa, apărarea lui Donald Trump a afirmat că destituirea este o ”armă termonucleară” prea periculoasă pentru a fi folosită în absenţa unei ”crime” în sensul penal al termenului.

”Abuzul de putere este o armă politică. Ea ar trebui să fie folosită împotriva adversarilor politici şi să-i lăsăm pe alegători să hotărască”, a subliniat celebrul constituţionalist Alan Dershowitz, care a pledat luni ultimul.

Într-o lungă expunere, cu alura unui curs magistral, el a mers mai departe decât argumentul-far al Casei Albe potrivit căruia nu a existat vreo ”presiune” asupra Kievului sau vreun ”schimb reciproc avantajos” – o strategie fragilizată de dezvăluiri ale fostului consilier în probleme de securitate naţională al lui Trump John Bolton.

”«Schimbul reciproc avantajos» nu este un caz de abuz de putere. El face parte din politica extrernă a preşedinţilor de la început”, le-a explicat avocatul senatorilor.

”Nimic în dezvăluirile domnului Bolton, chiar dacă sunt adevărate, nu ar putea fi de nivelul abuzului de putere şi destituirii”, a subliniat el.

John Bolton a scos la iveală ce i-a mărturisit Trump

John Bolton afirmă într-o carte care urmează să fie publicată în curând că Donald Trump i-a mărturisit în august că nu vrea să deblocheze ajutorul militar destinat Ucrainei fără o anchetă cu privire la Biden.

”Eu nu i-am spus NICIODATĂ” acest lucru lui John Bolton, a dezminţit locatarul Casei Albe, acuzându-l pe fostul său consilier, pe care l-a destituit în septembrie, că vrea ”să-şi vândă cartea”.

Avocaţii lui Donald Trump au încercat de asemenea să demonstreze că acesta era dreptul său, din cauză că era îngrijorat de o posibilă ”corupţie” a celor doi Biden în Ucraina.