Deşi nu mai este preşedintele Statele Unite, Donald Trump provoacă tensiuni uriaşe în propriul partid. Totul a plecat de la faptul că mulţi dintre parlamentarii republicani au refuzat să se delimiteze de acţiunile fostului lider de la Casa Albă.

Demisii pe bandă rulantă din Partidul Republican

Din acest motiv, zeci de oficiali din administraţia fostului preşedinte George W. Bush, inclusiv de la cele mai înalte niveluri, au anunţat că demisionează din Partidul Republican, potrivit Reuters.

Republicanii demisionari sperau că, după ce Trump a fost înfrânt în alegeri de către Joe Biden, liderii Partidului Republican se vor delimita de acesta în urma afirmaţiilor sale nedovedite despre fraude electorale, dar şi a manifestaţiei violente ce a avut loc la Capitoliul din Washington, sediul Congresului SUA.

Pentru că cei mai mulţi dintre parlamentarii republicani i-au rămas fideli lui Trump, foştii oficiali spun că nu mai recunosc partidul în care au activat.

Partidul Republican pe care îl ştiam nu mai există. L-aş numi un ‘cult al lui Trump’ ”,spune Jimmy Gurule, fost subsecretar pentru problemele terorismului şi informaţiilor financiare al Trezoreriei SUA în timpul preşedinţiei Bush.

Kristopher Purcell susţine că aproximativ 60-70 de foşti membri ai administraţiei au decis să plece din partid sau îşi rup legăturile cu acesta. „Numărul creşte pe zi ce trece”, a precizat acesta. Purcell a lucrat şase ani în biroul de comunicare al Casei Albe tot în timpul administraţiei Bush.

Oamenii ameninţă că nu se vor mai întoarce, dacă Partidul Republican rămâne „partidul lui Trump”

„Dacă va fi în continuare partidul lui Trump, mulţi dintre noi nu ne vom întoarce”, a declarat Rosario Marin, fost şef al Trezoreriei. „Dacă Senatul nu îl condamnă şi nu scapă de cancerul Trump, mulţi dintre noi nu vor mai vota pentru lideri republicani”, a arătat el.

Donald Trump urmează să fie supus unui proces în Senatul american, care urmează să îl judece pentru instigare la protestul soldat cu victime din 6 ianuarie, conform actului de acuzare formulat de Camera Reprezentanţilor.

Reprezentanţii lui Trump nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta. George W. Bush, care a arătat clar în mandatului lui Trump că „s-a retras din politică”, nu a comentat nici el printr-un reprezentant contactat de aceeaşi agenţie.