Cunoscuta actriță din România a scris într-o postare realizată pe pagina sa de socializare că marea regizoare Sanda Manu s-a stins din viață miercuri, 19 aprilie. Aceasta avea 90 de ani.

„Când iți pleacă o parte din suflet… îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată… Doamna Sanda Manu…Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Și iar…Iubire. Și iar…tăcere.

Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal. Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”, a scris Oana Pellea pe Facebook.

Reacțiile nu au întârziat să apară

Reacțiile nu au întârziat să apară în urma tragicului anunț. Printre persoanele care au transmis condoleanțe s-a aflat și Mihai Bobonete.

„Dumnezeu să o ierte!”, a scris cunoscutul actor.

„Domnul s-o odihnească și să o primească în grădina Lui printre Sfinții teatrului acestui neam! Nu mă voi împăca cu gândul că nu mai e printre noi!”, a scris altcineva.

Sanda Manu a fost distinsă cu mai multe premii

Amintim că Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Tatăl ei a fost apreciatul actor Ion Manu. A absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind colegă, printre alții, cu Radu Penciulescu.

A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER 1992 și cu Premiul pentru regia spectacolului „Bolnavul închipuit” (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003. Un alt spectacol longeviv și de mare succes, cu premiera în 18.10.2003, este „Cum iubește cealaltă jumătate” de la Teatrul Mic din București. În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau[1], „Vocea umană” cu Oana Pellea ca protagonistă. În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

De asemenea, regretatul regizor este, începând cu 2009, Doctor Honoris Causa al UNATC și după 1995 a fost, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepreședinte al UNITER.