Este vorba despre actorul. Alexandru Mereuţă. Acesta s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani. Nea Alecu, așa cum era cunoscut în general, a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi.

Tragiul anunț a fost făcut chiar de Teatrul de Stat Constanţa pe pagina de facebook.

Potrivit sursei citate, Nea Alecu, aşa cum îi spuneau toţi prietenii, o persoană extrem de blândă și vorbăreață a murit, lăsând în urmă o activitate extraordinară.

„Astăzi ne despărţim, cu regrete şi cu duioase amintiri, de ALEXANDRU MEREUŢĂ, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanţa. Blând, vorbăreţ, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, aşa cum îi spuneau toţi prietenii, era o bogăţie de om.

Născut în iunie 1927, în 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Băltăţeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”, scrie  Teatrul de Stat Constanţa.

O galerie de personaje

Totodată, potrivit sursei citate, Nea Alecu s-a făcut remarcat prin multitudinea de personaje pe care le-a jucat de-a lungul timpului.

„La Constanţa, Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria Georgeta Mărtoiu, secretar literar, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.

Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie.

Activitatea sa nu s-a oprit odată cu vârsta. În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constanţa, în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”. Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească şi să-i facă parte în rai! Condoleanţe familiei îndoliate!“