Actorul Wojciech Pszoniak, nume important în cinematografia şi teatrul polonez şi francez, deosebit de apreciat pentru prestaţiile sale în colaborare cu Andrzej Wajda sau Teatrul Naţional Chaillot din Paris, a murit luni în urma unui cancer generalizat, a anunţat un apropiat al familiei, preluat de presa internațională.

”Wojciech Pszoniak a încetat din viaţă astăzi la ora 6:08 dimineaţă, la vârsta de 78 de ani. Unul dintre cei mai mari (actori – n.a.), unul dintre uriaşii filmului şi cinematografiei poloneze postbelice”, a scris pe site-ul jurnalului catolic Wiez părintele Andrzej Luter, care a stat alături de artist până în ultimele clipe ale vieţii.

A părăsit Polonia în timpul regimului Jaruzelski

Născut la 2 mai 1942 la Liov, în prezent situat în Ucraina, Pszoniak a avut o carieră foarte bogată în filme şi spectacole de mare diversitate.

Actorul s-a stins la Varşovia, potrivit presei poloneze.

Interpret al lui Robespierre în ”Danton”, al evreului Moryc Welt în ”Ziemia obiecana” (”The Promised Land”) şi deţinător al rolului omonim din ”Korczak” de Andrzej Wajda, artistul a colaborat în special cu Volker Schlöndorff şi Peter Handke, alături de Gérard Depardieu, Michel Piccoli sau Michel Aumont.

În anii 1980, în timpul regimului generalului Wojciech Jaruzelski, actorul s-a mutat în Franța.

În 2008, Wojciech Pszoniak a primit distincţia franceză de ofiţer al Ordinul Naţional pentru Merit, notează AFP.

Roluri de evreu

După căderea comunismului în Europa de Est în 1989, Pszoniak a început să apară în filme și piese de teatru în Polonia.

Pentru publicul internațional, și-a simplificat numele Wojtek, diminutivul standard al mult mai formalului Wojciech din limba poloneză.

Pszoniak a jucat adesea roluri care întruchipau personaje cu origini evreiești, deși el nu a fost evreu. În Franța, acest lucru s-a întâmplat cu precădere pentru faptul că a atins notorietatea cu rolul din The Promised Land, dar ca și a urmare a accentului său străin.